Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arra a kérdésre, hogy miként indult meg a menekültek rohama Magyarországról, és Ausztria miért fogadta be őket, a kancellár azt mondta: "Magyarország érdeklődött nálunk, hogy mit tegyen azzal a több ezer menekülttel, aki Németországba, illetve Ausztriába akar menni", és "számomra kezdettől fogva világos volt, hogy a válasz csak egy közös megoldás lehet Németországgal, hiszen ezek a menekültek tovább akarnak menni Németországba".

Az is világos volt, hogy az emberiesség jegyében kell eljárni, mert nem lehet megengedni, hogy "az üldözöttek lezárt határsorompók előtt álljanak a szakadó esőben" - tette hozzá Werner Faymann.

Arra a kérdésre, hogy valójában hány menekültről van szó, az osztrák kancellár úgy válaszolt: "Orbán azt mondta nekem és Merkelnek, garantálja, hogy nem több négyezernél. Ezt kezdettől fogva nem hittem el."

Az oe24.at című hírportálon is ismertetett interjúban Werner Faymann egyebek mellett hozzátette: a Magyarországról elindult menekültek ügyében szombatra virradóra egész éjjel tárgyalt Angela Merkellel, és "nagyon hálás neki azért, hogy humánus megoldásra jutottak".

Úgy vélte: "valójában Németország és Ausztria most először megmutatta, hogy a menekültproblémát csak közösen lehet megragadni". Viszont a megoldáshoz nem elég két ország, valamennyi uniós tagállam közreműködése szükséges - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az EU történetének "legnagyobb válságáról, kihívásáról" van szó, és hogy ő arra törekszik: a tagállamok minél gyorsabban megállapodásra jussanak a terhek megosztását szolgáló "igazságos menekültkvótákról".

Arra a kérdésre, hogy miként reagál a magyarok magatartására, az osztrák kancellár kijelentette, hogy "a képek többet mondanak ezer szónál", és a "menekültproblémát szögesdróttal" nem lehet megoldani.

A Magyarország elleni esetleges szankciókra utaló felvetésre azt mondta: valamennyi tagállamra vonatkozik, hogy "aki nem segít megoldani a menekültproblémát, annak a jövőben pénzügyi következményekkel kell számolnia", hiszen "a szolidaritás nem egyirányú utca".

11 ezer Magyarországról érkező menekült ment Ausztriából Németországba szombaton

Tizenegyezer Magyarország felől érkező menekültet szállított Németországba az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) szombaton - közölte a vállalat szóvivője. Vasárnap reggel 9 óráig további nagyjából 2200 menekült hagyta el vonatokon a bécsi Westbahnhofot. A pályaudvar környékén és az osztrák főváros más részein felállított átmeneti szállásokon mintegy ezer menekült töltötte az éjszakát vasárnapra virradóra, Burgenlandban pedig további 1500 embert szállásoltak el - közölte a rendőrség és a Caritas segélyszervezet. A magyar-osztrák határnál lévő Nickelsdorfból a nap folyamán ezer menekültet visznek autóbuszokkal Salzburgba, a német határhoz, 400 embert pedig vonaton szállítanak el a magyar határtól az osztrák hatóságok - közölte a burgenlandi rendőrfőkapitány-helyettes, Christian Stella.

 

Bajorországba 6780 Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton

Bajorországba 6780 Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton vonattal - közölték vasárnap a helyi hatóságok. Vasárnap reggel további 1200 ember érkezett, és dél körül várható egy újabb vonat 450 emberrel.
A szövetségi belügyminisztérium a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján osztja el a menedékkérőket a 16 tartomány között. Így a Bajorországba érkezők közül sok embert rögtön továbbszállítanak más tartományokba.