Mentesül a felelősségre vonás alól Robert Mugabe volt zimbabwei elnök cserébe azért, hogy lemondott - közölte a Reuters az egyezséget ismerőt forrásokra hivatkozva.

Az alku része, hogy a 93 éves politikusnak szavatolják biztonságát a hazájában. Mugabe közölte: Zimbabwéban akar meghalni, és nem tervezi, hogy külföldi száműzetésbe vonul - írta a portál.

Kapcsolódó

Egy kormányzati forrás szerint Mugabének fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, de ettől még akkor utazhat külföldre, amikor jónak látja. A lemondott elnök tartott a feleségét övező ellenséges hangulattól, ezért szavatolni kellett számára azt is, hogy egész családja is biztonságban és félelem nélkül élhessen.

Mugabe azóta állt az ország élén, amióta Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült. Pénteken iktatják be elnöki tisztségébe Emmerson Mnangagwa korábbi alelnököt, akit Mugabe nemrég menesztett, kiváltva ezzel a belpolitikai válságot.