A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter - derítette ki a 24.hu.

Bár a miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten, a jelek szerint a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik életvitelszerűen. Erre utal, hogy a tárcavezető vezetékneve szerepel a kaputelefonon, valamint lefényképezték edzésből hazatérőben a lakás ajtajában.

A hírportál kérdéseire a lakással kapcsolatban Palkovics László nevében az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya válaszolt. E szerint Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban (az Orbán-kormányban csak a 2014. tavaszi választás után vállalt funkciót). A 63 négyzetméteres ingatlanért az önkormányzat által megállapított úgynevezett költségelvű bérleti díjat fizeti a miniszter.

A Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján kiszámítható, hogy négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja így alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta. Ezzel immár ő a harmadik, Fideszhez köthető személy, aki kifejezetten olcsón bérelhet lakást a várban.

Palkovics László miniszteri fizetése idén 1 millió 980 ezer forint. Vagyonnyilatkozatában emellett feltünteti, hogy havi bruttó 540 ezer forintot kap a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszoraként. Az elmúlt években az Akadémia rendes tagjaként havi 455 ezer forintot kapott, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől pedig havonta 800 ezer forintot vett fel.