Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dél-Afrikai Köztársaság a világ vezető platina és második legnagyobb palládium termelője. Az országban kedden már hatodik napja komoly áramkimaradások vannak. A legnagyobb helyi áramtermelő cég csak úgy tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet a rendszer összeomlása nélkül, hogy egy-egy körzetet lekapcsol a hálózatról.

Röviddel 14 óra előtt a londoni fémtőzsdén (LME) a palládium unciánkénti ára 0,6 százalékos emelkedéssel, 1893,85 dolláron állt, alig maradt el a rekordszintnek számító 1898,50 dollártól. A platina unciánkénti jegyzése 0,7 százalékkal, 901,98 dollárra emelkedett.

A két nemesfém ára 13. napja emelkedik, ilyen hosszan tartó drágulásra 2014 óta nem volt példa. A palládium az év eleje óta csaknem 50 százalékkal drágult, és a Citigroup elemzői szerint 2020 közepén már akár 2500 dolláron is jegyezhetik a kínálat szűkülése miatt.

A világ vezető palládium termelője Oroszország, amelyet Dél-Afrika követ. A palládium a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém alapanyaga.