"Több kérelmet is benyújtottak ehhez a Mars-mezei tüntetéshez. Miután a helyszínen adottak a szükséges biztonsági körülmények, oda mehetnek a tüntetők" - írta közleményében Christophe Castaner belügyminiszter, jelezve, hogy a főváros érzékeny pontjain megerősítik a tüntetés idejére a biztosítást.

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma hétfő óta szervezi az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-re tervezett emelése elleni tiltakozás "második felvonását", amely az útblokádok után egy tömegdemonstráció lesz.

Hétfőn két felhívás jelent meg a Facebookon, amely szombaton Párizs elfoglalására kéri a sárga mellényeseket. Az egyiket a szuverenista Talpra Franciaország nevű párt délnyugat-franciaországi vezetője, Frank Buhler, a helyi sárga mellényes mozgalom kezdeményezője tette közzé.

"A következő tömegmegmozdulás november 24-én szombaton lesz Párizsban. Mindannyiótoknak végig kell menni Párizs valamennyi utcáin, gyalog, lovon vagy autóval. Foglaljátok el az egész várost! November 24-én Párizs blokád alatt, Párizs halott város" - mondta a Facebookra hétfőn feltöltött videóban a szuverenista jobboldali politikus.

Egy másik Facebook-oldal, "Második felvonás. Egész Franciaország Párizsba" elnevezéssel szervezi a tüntetést szombatra.

A megmozdulás tartalma és lefolyása azonban egyelőre körvonalazatlan, miután a tiltakozó hullámnak nincsenek vezetői és a követelések sem egyértelműek. A tiltakozók először az elnöki hivatalhoz közeli Concorde téren akartak gyülekezni, de azt a hatóságok nem engedélyezték.

"A tüntetés szabadsága alapjog, ezért természetesen szó sincs arról, hogy betiltanánk egy tüntetést. Ugyanakkor kizárt, hogy az a Concorde téren legyen, egyértelmű biztonsági okok miatt" - olvasható a belügyi közleményben,

"Biztonsági intézkedéseket léptetünk életbe a főváros érzékeny helyszíneinek védelmére" - tette hozzá a minisztérium, kiemelve a bevezető utakat, a pályaudvarokat és a vasúti útszakaszokat. Miután Franciaországban továbbra is fokozott a terrorfenyegetetttség, minden tömegdemonstrációt a résztvevők érdekében biztosítania kell a rendőrségnek.

A megmozdulás hatodik napján az országban még mintegy ötven helyen, elsősorban az üzemanyagraktárak közelében és a nagyobb autópályák találkozásánál tiltakoztak a sárga mellényesek, de már sehol nem akadályozták a forgalmat. Hajnalban harmincan az észak-franciaországi Calais-nál, a La Manche-csatorna alatti alagút közelében tiltakoztak, a rendőrök azonban országszerte az útblokádokat teljesen felszámolták. Incidensek és zavargások már csak a tengerentúli Réunion szigetén folytatódtak, ahol a kijárási tilalom kihirdetése ellenére a helyzet továbbra is nagyon feszült a sárga mellényesektől függetlenül kitört külvárosi zavargások miatt.

A párizsi tüntetés ötlete ugyanakkor megosztja a tiltakozókat egyrészt pénzügyi okok miatt, másrészt sokan attól tartanak, hogy a várható rendbontások elijesztik a tiltakozókat attól, hogy Párizsba induljanak. A hét folyamán az úttorlaszoknál bekövetkezett incidenseknek a belügyminiszteri összesítés szerint két halálos áldozata és 552 sérültje van, közülük 95 rendőr.