Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai központi bank (PBOC) közölte, hogy nyíltpiaci műveletek révén 83 milliárd dollár értékű likviditást pumpált a pénzpiacokra. A cél annak biztosítása, hogy bőségesen rendelkezzen pénzeszközökkel a bankrendszer, amelyet egyfelől az adófizetési kötelezettségek terhelnek meg január közepén, másfelől pedig hagyományosan növekszik a készpénz iránti igény az év legnagyobb ünnepe, a kínai holdújév közeledtével. Idén február 5-én kezdődik a mozgó dátumú ünnep, és a hónap első hetében megáll az élet Kínában, munkaszünetet tartanak.

Pörgetni kellene a hitelezést

Bár az év elején, a hosszúra nyúló tavaszünnep előtt a jegybank általában jelentős nagyságú forrással látja el a kínai bankrendszert, a mostani összeg sokkal nagyobb a megszokottnál, ráadásul éppen pár nappal azután történt, hogy a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentésével nagyjából 116 milliárd dollárnak megfelelő tőke szabadul fel, amelyet hitelezésre lehet fordítani.

Miközben a kormányzat újabban szorgalmazta, sőt ösztönözte is, hogy a bankok folytassák a nehézségekkel küszködő vállalatok hitelezését, a pénzintézetek elővigyázatosak a kockázatos hitelezés visszaszorítását célzó bankfelügyeleti intézkedések miatt. A kedden közzétett adatok azt mutatják, hogy a hitelállomány alakulását tükröző több fontos mutató is rekordalacsony szintek közelében mozog.

Megígérték

Kína vezetői azt ígérték, hogy folytatják a gazdaság élénkítését szolgáló intézkedéseket idén is, és többet tesznek a munkahelyek megőrzéséért, miközben a növekedés közel három évtizedes mélypontra lassul. Tavaly egy sor lépéssel próbálták fenntartani a növekedést, kezdve a nagy infrastrukturális beruházásokkal, például vasútépítéssel az adók csökkentéséig, de a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a vártnál így is erősebben lassul a gazdaság.

Kína központi gazdaságtervező szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC), a központi bank és a pénzügyminisztérium vezetői kedden egybehangzóan arról biztosították sajtótájékoztatójukon a befektetőket, hogy többet költenek és más egyéb eszközökkel is támogatják a növekedést idén. A hét elején közzétett, sokkolóan gyenge decemberi külkereskedelmi adatsor azonban felerősítette a töprengéseket arról, hogy szükség van-e gyorsabb és agresszívabb intézkedésekre.

A Reuters múlt heti értesülései szerint a pekingi kormány azt tervezi, hogy a 6,0 és 6,5 százalék közötti sávban határozza meg idei növekedési célját, amelyet márciusban hagy majd jóvá a parlament szokásos évenként plenáris ülésén. Idén és jövőre legalább 6,2 százalékkal kellene bővülnie a gazdaságnak ahhoz, hogy elérjék a kommunista párt azon hosszú távú célját, miszerint egy évtized alatt, 2020-ra megduplázzák a bruttó hazai terméket és a jövedelmeket, ezáltal a "mérsékelten gazdag" nemzetek közé emelve Kínát.