Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lubna al-Olaja szaúdi üzletasszony a Saudi British Bank és az Alawwal Bank összeolvadásából létrejövő pénzintézetet fogja vezetni. A jelenleg családi nagyvállalkozást vezető hölgyre széles körben úttörőként tekintenek a pénzügyi szektorban - írta az MTI a BBC híre alapján.

A két bank egyesüléséből az olajmonarchia harmadik legnagyobb pénzintézete születik.

A közel-keleti országot gyakorlatilag már apja helyett irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett, ezért széles körben reformista vezetőnek tartják, aki országát a mérsékelt iszlám irányába akarja terelni. Nem titkolt célja, hogy Szaúd-Arábia olajfüggőségét jelentősen csökkentse, és az olajszektorban tevékenykedő cégeket átalakítsa, ezért az utóbbi évben "körüludvarolta" országa szövetségeseit reformelképzeléseinek megvalósításához. Ennek érdekében több száz milliárd dolláros befektetésekről tárgyalt az Európában, illetve az Egyesült Államokban tett látogatásai során.

A koronaherceg reformterveinek egyik része a nők hagyományos szerepének liberalizálása. Ennek mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése.

Míg sok más muzulmán országban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában börtön fenyegette a tilalom megszegőit. 1990-ben aktivisták kampányt szerveztek a vezetés egyenjogúságáért, és több nő tüntetőleg autót vezetett a szaúdi fővárosban. Az eredmény az lett, hogy elveszítették állásukat és egy éven át nem utazhattak külföldre. A tilalom június 24-én szűnt meg, ezt a lépést sok elemző a konzervatív olajmonarchia nyitásának előszeleként értékeli.

Fotó: Shutterstock