Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddig jelzettnél is tovább húzódhat a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának az átadása - derült ki a szlovák parlament gazdasági bizottságának az építkezésen tett keddi ellenőrzését követően a pozsonyi Új Szó cikke szerint.

A Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója, Branislav Strýcek szerint a harmadik blokk fizikailag ugyan már szeptemberben készen áll majd arra, hogy feltöltsék fűtőanyaggal, ezt azonban csak a nemzetközi ellenőrző szervezetek látogatását követően tehetik meg. Ez azonban csak november végén, december elején várható.

Emiatt tovább késhet az blokk jövő év elejére tervezett beindítása. Hogy ez pontosan mikorra várható, és sikerül-e betartani a megígért ütemtervet, azt egyelőre Marta Ziaková, a Szlovák Atomenergia-felügyelet elnöke sem tudja.

Jana Kissová a parlament gazdasági bizottságának az elnöke kifogásolta az átadás újabb halogatását. Egy évvel ezelőtt még azt ígérték, hogy a harmadik blokkot az idei második negyed-évben beindítják, most pedig annak is örülhetünk, ha ez jövő februárban megtörténhet - hitetlenkedett. A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját az eredeti tervek szerint 2013-ig kellett volna üzembe helyezni.

A legutolsó halasztás szerint a 4. blokk átadását 2020 második negyedévére tervezték, ám ezt nemrég újabb nyolc hónappal toldották meg. Mindeközben az építkezés költségvetése is 2,8 milliárd euróról 5,4 milliárd euróra nőtt, amit nemrég újabb 270 millióval fejeltek meg. (A Paks II. több mint kétszerese a mohi atomerőmű bővítésének - a szerk.)