Porosenko sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "kapcsolatunk az Oroszországi Föderációval a lehető legnehezebb".

A csokoládégyáros politikus azt mondta, nem emlékszik arra, hogy az utóbbi 200 évben ilyen válság lett volna a két ország között. Ugyanakkor bizakodóan megjegyezte, hogy a tárgyalási folyamat már megkezdődött, méghozzá a genfi keretek között.

Úgy hiszem, hogy ma az Egyesült Államok és az EU részvételével folytathatunk tárgyalásokat az Oroszországi Föderációval, vagy más formátumban - mondta Porosenko, utóbbit azonban nem pontosította.

Megállapította, hogy Ukrajna népe a választások első fordulójában stratégiai döntést hozott azzal, hogy Ukrajna európai integrációja mellett állt ki. Azt is kijelentette, hogy Kijevnek új biztonsági megállapodást kell kötnie Moszkvával az úgynevezett budapesti memorandum helyett. (Az 1994-es, Budapesten aláírt memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia vállalták, hogy garantálják Ukrajna határait, cserébe amiért Ukrajna csatlakozik az atomsorompó-szerződéshez.)

Oroszország a szomszédunk, amelynek részvétele nélkül nem biztosítható Ukrajna biztonsága. Szükségünk van egy biztonsági megállapodásra, amely felváltja a budapesti memorandumot - mondta Petro Porosenko. Leszögezte ugyanakkor, hogy kész együttműködni Oroszországgal. A kétoldalú kapcsolatokban mutatkozó problémák ellenére, amelyek nem Ukrajna hibájából keletkeztek, elegendő lehetőségünk nyílik arra, hogy a vitás kérdéseket megoldjuk - jelentette ki a valószínű új ukrán elnök.