Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég egyidejűleg megerősítette Szlovénia devizában, illetve helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén adósságának "A plusz/A-1" osztályzatát.

A szlovén gazdaság növekedési dinamikája robusztus, ugyanakkor nincs jele annak, hogy a gazdaság túlfűtötté válna - írták.

A cég kilátásba helyezte, hogy a következő 12-24 hónapban javulhat a szlovén államadós-besorolás, ha a gazdasági növekedés folytatódik, és eközben nem jelennek meg makrogazdasági szintű kiegyensúlyozatlanságok.

Az idei év egészére 4,6 százalékos növekedést várnak a szlovén gazdaságban, a fő hajtóerőnek számító export mellett a beruházási tevékenység és a magánszektorbeli fogyasztás is egyre nagyobb mértékben hozzájárul a növekedéshez.

Az S&P szerint a legutóbbi választások után töredezetté vált belpolitikai színkép bizonyos mértékben megnehezítheti a stabil kormány kialakítását, a koalíciós tárgyalások elhúzódhatnak, sőt új választások kiírását sem lehet kizárni, a cég várakozása szerint azonban az átfogó szakpolitikai konszenzus - például a költségvetési politikában - ennek ellenére biztosított.

A nettó államadósság-ráta szilárdan lefelé tartó pályán van, és 2021-re várhatóan a hazai össztermék (GDP) 50 százaléka alá csökken az idei évre valószínűsíthető 55 százalékról.

A cég az erőteljes exportteljesítmény révén 6 százalék körüli GDP-arányos többletet vár a szlovéniai folyómérleg-egyenlegben a 2018-2021-es időszakra.

A fotó forrása: Krivec Ales/Pexels.