A pekingi törvényhozás március 11-én fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely megszünteti az egymás után betölthető elnöki periódusok korlátozását, magyarán lehetővé teszi, hogy a regnáló államfőt akárhányszor újraválasszák. Miközben sokan azzal vádolják Hszi Csin-ping elnököt, hogy "császári" ambícióktól vezérelve kezdeményezte ezt a változtatást, valójában az országot irányító kommunista párton belüli frakcióharcok állhatnak a háttérben - írja a Business Insider.

Lehet, hogy Hszinek attól kellett tartania, hogy puccsot szerveznek ellene a párton belül, miután néhány kísérletről állítólag tudomást szerzett. Az idősebbek olvasóknak nem újdonság, hogy bár Kínában egypártrendszer van, az uralkodó politikai erőt frakcióharcok szaggatják. Jelen esetben két nagy irányzatról tudnak a megfigyelők.

Népiesek és arisztokraták

A szakértők szerint az egyik frakciót nevezhetjük a feltörekvő apparátcsikokat összefogó népiesek csoportjának, míg a másikat a kommunista hercegek alkotják, azaz olyan pártvezetők, akik a rendszerben korábban komoly pozíciókat szerzett családok leszármazottai. Az utóbbi elit társaságot Csiang Cö-min korábbi államfőről elnevezve Csiang-koalícióként emlegetik.

Hszi egyik csoporthoz sem tartozik. Öt évvel ezelőtt úgy került hatalomra, hogy ezt megelőzően a Csiang-koalíció közel két évtizeden át informálisan ellenőrzése alatt tartotta Kínát - állja a SinoInsider tanácsadó cég. Amióta 2012-ben hatalomra került, Hszi élet-halál harcot vív Csiang Cö-min befolyásos politikai frakciójával - értékelte az elnöki periódusok korlátozásának eltörlését Don Tse, a SinoInsider vezérigazgatója és Larry Ong vezető elemző.

Pletykák

Az elmúlt években, 2012 és 2017 között egymást érték a pletykák arról hogy a Csiang-frakció pártpuccsot tervez. Annak ellenére, hogy ezeket semmilyen formában nem lehet megerősíttetni, úgy tűnik, Hszi határozott lépésre szánta el magát. Saját pozíciójának védelme érdekében számos politikai reformot indított el, amelyek konszolidálták hatalmát - mondja Tse és Ong. Ezzel az államfő országos korrupcióellenes fellépésre utal, amely számos Csiang-vezetőt is elért.

Egy beszédében 2015-ben Hszi nyíltan az országot és a pártot megosztó és leromboló politikai konspirációkkal vádolt öt pártvezetőt. A szakértők ezt úgy értelmezték, hogy puccsot készítettek elő. Ezt erősítette meg a korrupcióellenes eljárásokat vezető, Vang Csi-san, amikor az előbbivel azonos tartalmú megjegyzést tett az állami médiában.

Végül felsorakozott az előbbi két vezető mellé Liu Si-jü, az állambiztonsági hivatal vezetője, aki a párt tavaly októberi konferenciáján arról beszélt, hogy számos párttag azt tervezte, hogy átveszi a vezetést a jelenlegi vezetéstől és megszerzi az államhatalmat magának.

Ravasz számítás

Ugyanakkor egy olyan szoros ellenőrzés alatt álló országban, mint Kína, nem igazán hiteles arról beszélni, hogy bármely csoport megpróbálkozhatott volna egy puccs előkészítésével. Valószínűbb, hogy az ezzel kapcsolatos megjegyzésekkel el akarták fedni Hszi korrupcióellenes fellépésének azt az oldalát, amelynek célja politikai riválisainak megrendszabályozása volt.

Az államfő az elnökség ellátásának korlátlanná tételével azt üzeni, hogy nem tekinthető béna kacsának (aki néhány év múlva távozik a hatalomból, ezért nem tud hosszú távú döntéseket hozni) - írják a SinoInsider elemzői. A meghatározatlan ideig tartó hatalom emellett azt sugallja Hszi ellenfeleinek, hogy nem kapnak második esélyt (az elnök távozása után), ezért érdemes inkább (a ki tudja meddig maradó) államfő mellé állniuk.

A fotó forrása: Pixabay