Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdekes helyzetbe kerülhet Oroszországban az a tanár aki állást keres - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A Szibéria keleti részében lévő Barnaul városában havi 12 ezer rubelért (51 ezer forint) hirdetnek iskolai állást, míg az ország déli részén lévő Rosztovban 16 ezer rubelért (67 ezer forint). Eközben a hivatalos statisztikai adatok szerint ezekben a térségekben a tanárok 26 ezer rubel (109 ezer forint) körül kereshetnek. Az országban az elmúlt évben már az ötödik egymást követő évben csökkentek a reáljövedelmek.

Moszkva azonban mintha nem igazán akarna tudomást venni erről a gondról. Heves tiltakozások közepette az elmúlt évben emelték a nyugdíjkorhatárt, aminek következtében az emberek öt évvel többet dolgoznak, az áfát az év elején emelték 20 százalékra, ami növeli a megélhetési költségeket egy olyan országban, ahol a lakosság jelentős része egyik hónapról a másikra él. A reáljövedelem 0,2 százalékkal csökkent 2018-ban, és a kormány arra számít, hogy 2019-ben is kitart (a 2014-ben kezdődött) a lejtmenet. Az átlag orosz 13 százalékkal költhet kevesebbet jelenleg, mint 2013-ban.

További tendenciák

Ezzel egyidejűleg a lakossági hitelek 22,8 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben. A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a következő hat évben a jelzáloghitelek állománya a jelenlegi kétszeresére, 6,2 ezer milliárd rubelre ugrik. A gazdasági bizonytalanság már az ország legfontosabb hangulatindexén, Vlagyimir Putyin népszerűségi mutatóján is nyomot hagyott. Az államfő bizalmi indexe a hivatalos közvélemény-kutatások szerint 33,4 százalékon állt az egy évvel korábbi 57,2 százalékkal szemben. (Putyin 2018 elején indította el elnöki újraválasztási kampányát.)

Ez persze aggodalomra ad okot - mondta az FT-nek egy a Kremlben dolgozó tisztviselő. Persze számítottunk erre - teszi hozzá -, ami nem meglepő, hiszen a megszorítások nem szoktak népszerűek lenni. A kormány minden intézkedésért közvetlenül Putyint teszik felelőssé az emberek. Az elnök múlt év végi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy van még javítani való az emberek életszínvonalán, de úgy látja, hogy az elmúlt években szórakoztatóbbá vált az oroszok élete.

Lenne miből

Az állam koffere eközben elég jól ki van tömve pénzzel, így lenne miből javítani az emberek jövedelmi helyzetét. Az elmúlt évben 41 milliárd dollár többlettel zárt a költségvetés, ami a GDP 2,7 százaléka. A tartalékok 468 milliárd dolláron álltak 2018 végén. Hiába azonban a jó makrogazdasági pénzügyi helyzet, Moszkva költségvetési politikája várhatóan továbbra is héja elveket követ majd.

A magyarázat: a Kreml tartalékol a folytatódó nyugati gazdasági szankciók káros hatásainak kompenzálására, miután azok megnehezítik a kormánynak a külföldi források megszerzését. Emellett óvatosságra inti az orosz vezetést a külgazdasági feltételek váratlan rosszra fordulásának lehetősége. Lassulhat a világgazdaság növekedése, ami lejtőre küldheti a világ nyersanyag- és energiahordozó-piacait. Ez aztán leradírozhatja az orosz költségvetés bevételeinek jelentős részét is.

Egyenleg

Az országot uraló kormánypárt, az Egységes Oroszország szinte teljesen egyedül játszik az orosz politikai porondon és Putyin biztos kézzel tartja kezében a kormány gyeplőjét. Ugyanakkor a gazdasági bajok felemésztették az elnök hatalmas népszerűségét, amelyet agresszív külpolitikájának köszönhetően halmozott fel 2014 után a Krím félsziget lenyúlásával Ukrajnától. Erodálódott az a jó hangulat is, amelyet a 2018. nyári oroszországi focivébé hozott a moszkvai vezetésnek. Nyugati megfigyelők nem számítanak arra, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik, nem látják azokat a kormányzati lépéseket, amelyek javítanák a társadalom elégedettségét anyagi helyzetével.