Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország közös valuta- és pénzügypolitika bevezetését javasolja Fehéroroszországnak - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. A média a világ minden pontján azt találgatja, hogy Oroszország lenyeli-e a tízmilliós Fehéroroszországot elsősorban azért, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő mandátumának 2024-es lejárta után az államszövetség fejeként folytathassa vezetői pályafutását.

Putyin elnök a lengyel lap értesülése szerint tett egy nagy lépést ebbe az irányba. Óriási dilemma elé állította Minszket: ha meg akarja őrizni szuverenitását, akkor elveszítheti azokat a dollármilliárdokat, amelyeket az orosz vezetés jóindulatának köszönhetően tehet szert. A fehérorosz gazdaság alapja ugyanis az, hogy olcsón vásárol olajat Oroszországtól, amelyet részben feldolgozva piaci áron értékesít tovább.

Gazdasági unió politikai háttérrel

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a napokban egy sajtókonferencián azt nyilatkozta, hogy a közös alkotmány, igazságszolgáltatás vagy parlament létrehozása a belaruszokkal  "egyelőre nem lehetséges". (Erre egy húszéves kétoldalú szerződés adna lehetőséget, amit eddig nem tartottak be.) Alekszander Lukasenko és Putyin tárgyalásai decemberben nem ezekről a kérdésekről, hanem a közös valutáról, hitel- és adópolitikáról szóltak - tette hozzá. Senki sem kétli, hogy a közös valuta az orosz rubelt jelenti.

Az Adam Smith Központ kutatóintézet elnöke, Andrzej Sadowski úgy véli, hogy a rubel bevezetése Belaruszban kizárólag politikai célból történne, a fehéroroszok elnyelésének első lépése lenne. A befektetőknek Fehéroroszország sokkal vonzóbb, ha továbbra is saját gazdaságpolitikát követ, mint ha Oroszország leányaként működne.

Magukra maradnak

A belorusz gazdaság azonban erősen függ a keleti szomszédtól. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a napokban emlékeztetett arra, hogy Fehéroroszország több mint 6,5 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. A hitelt az adósok kérésére tovagörgették - jelentette ki. Medvegyev azt is sugallta, hogy a szomszéd ország további támogatása nyersanyag vagy hitel formájában az integráció elmélyülésétől függ.

Lukasenko eközben azt ismételgeti, hogy az utolsó percig védeni fogja országa szuverenitását. Ezt csaknem 25 éves uralkodása óta csak alig néhányszor tette meg - emlékeztet a lengyel lap. Eközben a minszki vezetés az EU-val is fasírtban van: Brüsszel nemrégiben szankciókat szabott ki a fehéroroszokra egy kereskedelmi vita miatt. Így a fehérorosz elnök magára marad az orosz ölelés szorosabbá válásából fakadó nagy gondjával.