Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kancellár és az orosz elnök megbeszélésének középpontjában aktuális külpolitikai kérdések állnak majd, köztük a szíriai és a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint az Északi Áramlat 2 orosz gázvezeték projekt ügye - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő az MTI híre szerint, amit a hvg.hu közölt.

Az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító vezetékkel kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az európai földgázszállítási rendszerben. A német kancellár és az orosz elnök alig három hónap alatt másodszor tárgyal személyesen. Legutóbb májusban találkoztak az oroszországi Szocsiban.

Angela Merkel július végén Berlinben megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel, erről a német kormány hivatalosan csak annyit közölt, a találkozó bizalmas jellegű volt, és elsősorban Szíriáról és Kelet-Ukrajnáról volt szó.

Az Északi Áramlat 2 projekttel kapcsolatban a berlini vezetésnek sokáig az volt az álláspontja, hogy üzleti alapú, politikai vonatkozást nélkülöző beruházásról van szó. Angela Merkel az idén tavasszal módosította véleményét, Petro Porosenko ukrán államfővel április elején Berlinben folytatott megbeszélése után kijelentette: nem fordulhat elő, hogy az Északi Áramlat 2 miatt Ukrajnának "semmiféle jelentősége nem lesz" az orosz gáz szállításában.

Az orosz földgáz tranzitja Ukrajnának bevételi forrás és stratégiai ügy, ezért Ukrajna további szerepének tisztázása nélkül "nem lehetséges" a beruházás megvalósítása - tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy a vezeték "nemcsak gazdasági projekt, természetesen politikai tényezőket is figyelembe kell venni". (Most tényleg komoly bajban van Putyin - ezt a cikket olvasta?)