Az orosz vezetés nagy reményeket fűzött Donald Trump ingatlanmágnás amerikai elnökké választásához, miután kampányában határozottan megígérte, hogy javítani fogja az amerikai-orosz kapcsolatokat. Ez a bizakodás elhalványulni látszik, mivel Trumpnak egyfolytában magyarázkodnia kell a környezetében lévő emberek orosz kapcsolatai miatt.

Egyes orosz üzletemberek, köztük két olyan figura, aki korábban Vlagyimir Putyin államfő stábjában dolgozott, úgy gondolják, nem kellene még feladni a reményt. Ahogy fogalmaznak igyekeznek előmozdítani saját személyes megbékélésüket az Egyesült Államokkal - kezdi beszámolóját a Bloomberg.

Érdekes asztaltársaság

Nem viccelnek, legalábbis erre utal, hogy nemrégiben tucatnyi Putyinhoz lojális pénzember Washingtonba utazott, hogy amerikai kongresszusi képviselők társaságában részt vegyen a National Prayer Breakfast üzleti ebéden, amelyet egy Rockefeller-örökös szervezett. A céljuk az lehetett, hogy nem hivatalos csatornákat keressenek Trumphoz. Ehhez természetesen megkapták Moszkva nem hivatalos áldását is.

A csapat vezetője Alekszander Torsin, a moszkvai nemzeti bank elnökhelyettese volt, aki csak nevet azokon a spanyol vádakon, amelyek szerint szenátor korában pénzmosásban segített egyeseknek, akik az ibériai ország bankjait használták fel erre a célra. Állítólag kezet rázhatott volna Trumppal a még február elején tartott díszebéden, ám ezt törölték az elnök programjából.

Érdekes bankár

A Fehér Ház egyik tanácsadójának ugyanis tudomására jutott, hogy az orosz üzletember esetleg keresztapa lehet egy maffiaszervezetben. Az ügyről a Yahoo Newson olvasott, amely nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva írt Torsinról. A Trump-adminisztráció egyébként hivatalosan tagadja, hogy egyáltalán terveztek volna találkozót közte és az amerikai elnök között.

Tursin azt is állítja, hogy 2015-ben a National Rifle Association fórumán váltott néhány szót Trumppal. Ez még azt megelőzően volt, hogy az ingatlanmágnás bejelentette volna indulását a 2016-os elnökválasztáson. Trump állítólag azt mondta neki: Szóval maga orosz? Mikor szállják meg Lettországot? Erre megnyugtatta az üzletembert, hogy Putyin nem tervez ilyet. A Fehér Ház tagadja, hogy Trump valaha szóba állt volna Tursinnal.

Adjanak időt a győzelmekre!

Ronald Maxwll filmrendező, a radikális jobboldali Breitbart News korábbi szerzője elmondta, hogy a reprezentatív ebéden azt kérte az orosz vendégektől: legyenek türelemmel. Adjanak egy kis időt Trumpnak, hogy besöpörjön néhány nagy belpolitikai győzelmet, amelyek nyomán jobb helyzetbe kerül ahhoz, hogy megvalósítsa külpolitikai céljait.

Addig is az üzleti kapcsolatokat igyekeznek erősíteni. A nyáron orosz vállalkozók road show-ra indulnak az USA-ban, hogy befektetőket találjanak az üzleti elképzeléseikhez. A nonprofit Synergy egyetem társtulajdonosa, Vagyim Lobov Mike Tyson bokszsztárt akarja felkérni, hogy reklámozza a New Yorkba októberre tervezett üzleti konferenciát, amelyet egy további fórum követ novemberben Moszkvában.

Hatméteres Putyin

Lobov, aki részt vett a díszebéden Torsinnal, Moszkva külvárosában fogadta a Bloomberg újságíróját. Elmondta neki, hogy befolyásos magánemberként kötelességének érzi a két ország közti feszültség csökkentését.

Főhadiszállását fal méretű Putyin-portré díszíti és cége 35 ezer diákot foglalkoztat Oroszországban azzal a feladattal, hogy az interneten A Krím a miénk, Az orosz birodalom - újratöltve és hasonló feliratú pólókat áruljanak.

Csak mosolyogtak

Andrej Koljagyin, az ebéd egy további résztvevője, Putyin stábjának korábbi tagja elárulta, hogy a csapat tagjai beszámoltak washingtoni útjukról egy hivatalos személynek, miután hazatértek Oroszországba. Ő egyébként nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az eseménynek - a két ország vezetőinek nincs szükségük közvetítőkre, ha beszélni akarnak egymással. Nagyon közel ültünk egymáshoz amerikai partnereinkkel és mosolyogtunk - jellemezte a helyzetet.