Angela Merkel német kancellár szeretné meghosszabbítani 12 éve tartó kormányzását az őszi parlamenti választásokon, ám nagyon úgy tűnik, hogy e cél elérésre érdekében nem csupán hazai ellenfeleivel kell megküzdenie - írja a Bloomberg. Ő a legkeményebb európai bírálója Vlagyimir Putyinnak, ami nem kerülte el az orosz államfő figyelmét.

A berlini kormány hivatalos álláspontja szerint ugyan nem találták jelét annak, hogy Moszkva igyekezne befolyásolni a szavazást, ám Merkel környezetében biztosra veszik, hogy a Kreml agytrösztjének emberei egyfolytában azon törik a fejüket, hogyan lehetne kibillenteni székéből a kancellárt. Az egymást követő hamis hírek mögött az orosz médiát gyanítják.

Beépített emberek

És Putyin nem csupán saját hírgyártóira, illetve a kibertérben ólálkodó hackereire támaszkodhat, hanem egy jókora trójai falóra is. Nevezetesen a 2,5 millió orosz ajkú német választóra, akik a legnagyobb kisebbségi szavazócsoportot alkotják Németországban. Többségük azoknak a németeknek a leszármazottja, akik a történelem során kivándoroltak a cári Oroszországba. Utódaik egy része a rendszerváltás után tért vissza ősei hazájába.

Az úgynevezett orosz németek négyötöde úgy véli, hogy az orosz tévé megbízhatóbb hírforrás, mint a német média, és kétötödük ennek megfelelően főként ezekből tájékozódik Németország és a világ dolgairól - derült ki a bonni Boris Nemtsov Foundation for Freedom felméréséből.

Nem kellene sok

A közvélemény-kutatások szerint Merkel egyelőre népszerűbb, mint kihívója, a szociáldemokrata Martin Schulz, ám pártja, konzervatív CDU már jóval kisebb különbséggel vezet az SPD előtt. És a választók nem közvetlenül a kancellár személyére szavaznak.

Az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak párt (AfD) ugyan veszített támogatottságából az elmúlt időszakban, de nyolc százalékával így is bejutna a törvényhozásba, ha most vasárnap lennének a választások.

Ez azért érdekes, mert miközben támogatóit elsősorban a CDU-tól csábítja el, szavazóinak harmadik legnagyobb csoportját jelenleg az orosz németek adják. Ha az utóbbiak megfelelő befolyásolásával a Kremlnek sikerülne felturbóznia az AfD-t, azzal elszipkázhatna a kormánypárttól annyi szavazót, amennyi a párt és Merkel bukásához vezetne.

Aggódó kancellár

Ezt Merkel is érezheti. Az elmúlt napokban keményített stílusán. A hét végén egy gyűlésen Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata vezetését hibáztatta a tartomány fővárosában, Kölnben történt 2015-ös erőszak miatt. Észak-afrikai bevándorlók német nőkkel szemben erőszakoskodtak, amiben az emberek Merkel a bevándorlókkal szemben megértő politikájának kudarcát látták.

Szergej Markov, Putyin stábjának politikai tanácsadója ugyanakkor nem bánja, hogy az AfD közvetve vereségre kárhoztathatja a CDU/CSU pártszövetséget. Örülünk ennek, mivel a szociáldemokraták véget vetnének az Oroszországgal szemben elindított mesterséges hidegháborúnak - utal az oroszok 2014-es ukrajnai beavatkozása nyomán bevezetett EU-s és amerikai szankciókra.

Megy a hangolás

Az élen állók szoros versenye tehát utat nyit az előtt, hogy az oroszok befolyásolják a választást. Médiájuk nagy hangsúllyal tudósított arról, hogy bevándorlók állítólag megerőszakoltak egy 13 éves orosz kislányt Berlinben. Mire kiderült, hogy hamis hírről van szó, már elárasztotta a médiát és többezres Merkel-ellenes tüntetéseket robbantott ki.

Az orosz állami média folyamatosan azt sugallja, hogy a bevándorlók élősködők, akik a német jóléti állam juttatásaira bazíroznak. Az RT sajtóorgánum német részlege rendszeresen tudósít a Pegida nevű szélsőséges mozgalom iszlámellenes demonstrációiról.

Egy másik orosz tévécsatorna pletykákkal bombázza nézőit, például arról, hogy Németország bizonyos részein a muszlim bevándorlókra való tekintettel betiltották a sertéshús értékesítését. Ez a hamis hír is erős visszhangot váltott ki a közösségi médiában.

Nem kétséges

Ha valakinek ezek után még kétségei lennének, azokat eligazíthatják egy orosz tanácsadó szavai. Konsztantyin Malofejev, Putyin egyik pénzes barátja, az AfD és más jobboldali pártok nem hivatalos háttérembere úgy véli, nagyon nagy az esélye annak, hogy Merkel nem kap negyedszer is kancellári felhatalmazást a németektől.

Az AfD orosz kapcsolatai 2015-ig nyúlnak vissza. Alexander Gauland, a párt elnökhelyettese akkor találkozott Malofejevvel és más Putyinhoz közeli személyekkel Szentpéterváron. Az indok az volt, hogy meg akarták ismerni az oroszok szempontjai, illetve panaszait a nyugati politikával szemben.

Ellentámadás

Eközben a CDU beindította az ellentámadást. Bár késében vannak az orosz németek választói csoportjának megdolgozásával, ma már oroszul is kiadják kampányanyagaikat. Heinrich Zertik, az orosz ajkúak körében végzendő propagandával megbízott vezető úgy véli, hogy sikeres rétegspecifikus kampányt fognak folytatni.

Jörg Forbrig, Német Marshall Alap Berlinben dolgozó szakértője úgy véli, erős túlzás lenne Oroszország Németországban működő "ötödik hadoszlopának" minősíteni az orosz németeket. Ugyanakkor könnyen áldozatul eshetnek az orosz manipulációnak és jó hátteret biztosítanak az AfD-nek, amely elcsábítja a nagy pártok szavazóit.