Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2014 úgy vonul majd be a Krím félsziget és Oroszország történelmébe, mint amikor az ott élők meghatározták, hogy Oroszországgal együtt képzelik el jövőjüket, egyszersmind megerősítették elkötelezettségüket a történelmi igazság iránt - jelentette ki az orosz államfő. Méltatta a háborús veteránok érdemeit abban is, hogy a Krím és Szevasztopol "visszatértek szülőhazájukba", példát mutatva - mint mondta - "egységből, igazságosságból, összetartásból és becsületességből".

Putyin először látogatott el a Krím félszigetre március 21. óta, amikor a területet és Szevasztopol városát új jogi alanyokként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, alig néhány héttel azután, hogy a Krímet oroszbarát fegyveresek és orosz katonák vonták ellenőrzésük alá.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó krími kikötővárosban hatalmas tömeg gyűlt össze a Vlagyimir Putyin részvételével megtartott május 9-i légi és vízi díszszemlére, amelyet a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 69. és Szevasztopolnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendeztek.

Az orosz elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka Szergej Sojgu védelmi miniszter kíséretében hajóra szállva haladt el a Fekete-tengeri Flotta hadihajói előtt és köszöntötte azok legénységét. A politikus a vízi járművön tartózkodva szemlélte meg a nagyszabású légi bemutatót.

Az orosz állami televíziók élőben közvetítették a szenzációnak számító krími államfői látogatást és a közép-európai idő szerint délelőtt tartott moszkvai Vörös téri díszszemlét is felülmúló légi parádét.

Hetven repülőgép és helikopter vett részt az ünnepi seregszemlén, közöttük a világ legnagyobb katonai szállító gépe, az An-124-es típusú Ruszlan. Erre az alkalomra Szevasztopolba küldték a Szu-27-es vadászgépekkel repülő, híres Orosz Vitézek és a MiG-29-es harci repülőgépeken látványos bemutatókat tartó Fecskék nevű műrepülő egységeket, amelyek a világ különböző légi parádéin felléptek már. A légi "virtuózok" a kubai gyémánt nevű rombuszformában repültek, amely során mindössze 3 méteres a távolság a harci repülőgépek között.

Vlagyimir Putyin Krímbe utazását a Kreml az utolsó pillanatig nem erősítette meg, de a sajtóban már napok óta elterjedt a hír. Kijev és a nyugati államok élesen bírálták az utazást már azt megelőzően is.

A gazeta.ru című orosz internetes újság a múlt pénteken úgy kommentálta a tervezett államfői látogatást, hogy propagandisztikus szempontból aligha találhattak volna jobb időpontot Moszkva Putyin Krímbe utazására, mint május 9-ét, amelynek szimbolikus jelentősége van. Oroszországban ugyanis úgy értékelik, hogy az elnök az ország történelmi területeit szerezte vissza.

Az ünnepi díszszemle után Putyin megkoszorúzta a szevasztopoli hősi emlékművet, és szóba elegyedett helyiekkel, akik a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint lelkesen köszöntötték az orosz államfőt.