A tavalyi tíz után Vlagyimir Putyin elnök rendelettel most ismét tíz százalékkal csökkentette saját és a többi állami vezető fizetését. (Miközben az átlagbérek több mint 10, a GDP 4 százalékkal csökkent idén.)

Az orosz államfő fizetése hivatalosan 7,6 millió rubel volt 2014-ben (114 ezer dollár), Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig több mint 8 millió rubelt (120 ezer dollár) keresett - az átlagkereset több mint hússzorosát.

Az ellenzék szerint a vezetők valós keresete köszönő viszonyban sincs ezekkel a számokkal, vannak olyan statisztikák is, amelyek a világ leggazdagabb emberei közé sorolják Putyint. A kérdést valószínűleg sosem lehet majd eldönteni, elsősorban azért, mert az állami vezetőket megillető juttatások a vagyon-, a használati tárgyakat és a szolgáltatásokat illetően felmérhetetlenek, a kastélyoktól a jachtokon át a repülőgépekig és helikopterekig terjednek.

A Rosztat központi statisztikai hivatal által éppen most nyilvánosságra hozott adatok szerint a közalkalmazotti fizetések - a hivatalos befagyasztása ellenére - tavaly 3,8 százalékkal emelkedtek. Hogy ez hogy jött ki, nem világos, mert közülük a legjobban az elnöki adminisztrációban alkalmazottak kerestek, pedig az ő fizetésüket is 5 százalékkal csökkentették, hadd szenvedjenek együtt főnökeikkel. A tudományos szervezeteknél dolgozók azonban kénytelenek voltak 2013-as keresetük negyedével, sőt harmadával beérniük.

Az oroszországi átlagfizetés idén októberben 33 240 rubel (500 dollár) volt, ami 11 százalékos reálbércsökkenést jelent.