Az orosz parlament három hétre felfüggesztette tevékenységét a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy a törvényhozás munkája "ne vonja el az orosz választók figyelmét" a március 18-ai elnökválasztás előtti politikai kampányról - adta hírül a Moscow Times. További indoka a szünetnek, hogy a képviselők "együtt dolgozhassanak a szavazókkal".

Az orosz választási rendszer szabályai szerint a parlamenti képviselőknek tilos felhasználniuk hivatalos státusukat arra, hogy részt vegyenek az elnökválasztási kampányban, ám az megengedett, hogy megtartsák szokásos lakossági fórumaikat és találkozóikat. Ezen meghallgathatják az emberek panaszait és segíthetnek a regionális hatóságoknak a gondok orvoslásában.

Mihail Vinogradov politikai elemző úgy látja, hogy választást megelőző szünet elképesztően demokratikus dolog. Az orosz elnökségéért induló nyolc jelölt ugyanis felhasználhatta volna a Dumát a kampányában. Miután Vlagyimir Putyin államfő nem teszi ezt, nem lett volna helyes, ha vetélytársai élhettek volna ezzel a lehetőséggel.

Már nem 70

Eközben rossz hírt kapott Vlagyimir Putyin, aki egy vidéki gyárlátogatással a héten vetette bele magát a kampányba. A hónap elején egy év óta először 70 százalék alá (69,9 százalékra) csökkent a népszerűségi indexe. Az ezt megelőző utolsó mérés, még 73,2 százalékot mutatott. A felmérést a legnagyobb állami közvélemény-kutató intézet, a VTsIOM végezte.

Ez persze nem változtat azon, hogy 60 százalékponttal vezet versenytársai előtt, ám az eredmény mégis magyarázatra szorul. Abbas Galljamov, Putyin korábbi beszédírója úgy véli, hogy részben természetes jelenségről van szó: a 2011-es és 2016-os parlamenti választásokon a kormánypárt, az Egységes Oroszország indexe is romlott. Emellett Putyin az utóbbi időben sokat beszélt a változások fontosságáról anélkül, hogy ezt részletezte volna, mire gondol. Ez sokak biztonságérzetét sérthette.

A fotó forrása: Pixabay