Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lángoló autók, betört ablakok, tüntetők, akik üvegekkel dobálják és vasrudakkal ütlegelik a rendőröket - így kezdődik a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítása Hamburgból. Az észak-német városban 12-15 ezres (más források szerint legalább 20 ezres) tömeg tüntet a G20 csúcstalálkozó előtt, amelyen a világ gazdaságilag húsz legfontosabb országának a vezetői találkoznak.

Az első csütörtök délutáni demonstrációkon még békés volt a tömeg, majd maszkos férfiak tűntek fel, akiket a rendőrök paprika- és bors-sprayvel, valamint vízágyúval próbáltak feltartóztatni. A fellépés hatására üvegekkel és petárdákkal kezdték dobálni a rohamrendőröket. Az addig egyben maradó tömeg ekkor több részre bomlott, összesen mintegy 8-10 ezer ember tüntethet a város különböző pontjain. Hamburgszerte barikádokat emeltek, tüzeket gyújtottak.

A rendőrség péntek reggeli tájékoztatása szerint 76 hatósági személy sérült meg, közel 20 embert előállítottak garázdaság és hasonló bűncselekmények gyanúja miatt. Ekkorra már két csoportra bomlott a tömeg: egy 3500 fős szélsőbaloldali társaságra, amely a legerőszakosabb akciókért vállalta a felelősséget. Például vasrudakkal rohamozták meg a rendőröket, autókat gyújtottak fel. Oszlatásukra könnygázt és vízágyút vetettek be.

Kép: AFP

A tüntetők egy csoportja a Park Hyatt Hotelhez ment, ahol az orosz, a dél-koreai és az ausztrál elnök szállása is van a csúcstalálkozó alatt. Az épületet is égő Molotov-koktélokkal dobálták meg. Vlagyimir Putyin és kollégái viszont már a konferenciaközpontban voltak és a házigazda Angela Merkel kancellár fogadta őket - írja a Hamburger Abendblatt.

A hasonló antikapitalista és -globalista tüntetések megszokottak a G7 és G20 találkozók előtt. Részben emiatt sem állt le a hivatalos program, már Donald Trump amerikai elnök is megérkezett. Aki egyelőre arra még nem panaszkodott, hogy a helyiek szerint háborús káosz van Hamburgban. Arra viszont már igen - a Daily Mail szerint -, hogy egy amerikai állami tulajdonban lévő luxusvillában kell megszállnia egy előkelő szálloda helyett. Szerinte erről az Obama-adminisztráció tehet, amely nem foglalt számára időben szobát.