Ez a 13 orosz állampolgár nem képviseli az orosz államot, vagy az orosz hatóságokat. Fogalmam sincs arról, hogy mit tettek, vagy kik irányították őket - mondta el Vlagyimir Putyin elnök, amikor arról kérdezték, mit kezd azokkal a személyekkel, akiket az Egyesült Államok meggyanúsított. A Robert Mueller különleges ügyész vezette nyomozás, mely a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásolását vizsgálja arra jutott, hogy ez a tizenhárom személy tevékeny részt vett a demokratikus folyamat megzavarásában.

A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel. A nagyesküdtszék dokumentumai szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamatot megzavarni próbáló tevékenységüket - írta meg a Napi.hu korábban. A Kreml már visszautasította a vádakat, komolytalannak és megalapozatlannak nevezve a vizsgálatot.

Az orosz elnök vasárnap azt is elmondta, hogy országa "soha" nem fog kiadni az Egyesült Államoknak senkit a gyanúsítottak közül. Putyin az AP szerint az orosz alkotmányra hivatkozik, amely tiltja az orosz állampolgárok más államoknak történő kiadatását.

Az elnök szerint azonban az amerikai hatóságoknak "bizonyos anyagokat, részleteket és adatokat kell biztosítaniuk". Azt mondja, Moszkva "készen áll arra, hogy megvizsgálja az érintett személyeket és beszéljen róluk."

A fotó forrása: Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP.