A sziléziai szénbányák, amelyek eddig túl sok szenet hoztak a felszínre, jelenleg nem tudják kiszolgálni a hazai keresletet. Ezért meglepő módon a szénben igen gazdag Lengyelország importra szorul - tudta meg a Rzeczpospolita.

A Lengyel Bányászati Csoport (PGG) legnagyobb részvényese, a Weglokoks orosz szenet akar importálni, amire már meg is kapta a kormánytól az engedélyt. A kínos lépés előzménye, hogy a felhalmozott tartalékok leapadtak, és ami megmaradt ezekből, az rossz minőségű. A PGG-t hátráltatja, hogy berendezései elavultak és nincs pénze ezek lecserélésére.

A jó minőségű orosz szén drágább, mint a lengyel, ami az áram és a fűtés drágulásához vezethet. A PGG ez évi termelési terveinek végrehajtásához naponta 150 ezer tonna szenet kellene a felszínre hozni, miközben a termelés 80-110 ezer tonna között van.

A parlamenti ellenzék botrányosnak tartja, hogy az ország szénvásárlásra kényszerül. Ez azt a kérdést is felveti, hogy Lengyelország energiaellátása, amelyet elsősorban a szénre építenek, biztonságos-e. Az orosz vásárlás biztonságpolitikai veszélyeket is hordozhat. Azt ugyanis már tudni lehet, hogy az energiaellátásban 2030-ig hiányozni fog az atomerőmű, ami  jelentősen javítana a helyzeten.