A távolmaradás ellenére a franciák üzenete egyértelmű - mondta az urnazárást és az exit poll eredmények ismertetését követően rövid televíziós beszédében a kormányfő. Milliók erősítették meg, hogy ragaszkodnak a köztársasági elnök megújulási és összefogási programjához - tette hozzá az MTI szerint.

Franciaország visszatért. Az elmúlt hónapban a köztársasági elnök meg tudta testesíteni Franciaországot a nemzetközi színtéren, bizalmat, akaratot és bátorságot (mutatott fel) - hangsúlyozta Edouard Philippe.

Jövő vasárnap a nemzetgyűlés új arcot ad a köztársaságunknak, egy erős köztársaságét, az összefogás köztársaságáét, egy olyan köztársaságét, amely mindenki igényeire figyel - fogalmazott a miniszterelnök.

A becslések szerint Emmanuel Macron elnök pártja, A Köztársaság lendületben (LREM) a szavazatok 32,2 százalékával végzett az élen az első fordulójában, s ezzel az eredménnyel az 577 képviselői helyből 380-430-at, azaz abszolút többséget szerezhet a jövő vasárnapi második fordulóban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 14 százalékot kapott, a radikális baloldal 11, míg a májusig kormányzó szocialisták alig 10,2 százalékot értek el.

A választásra jogosult mintegy 47 millió francia állampolgár alig 49 százaléka járult az urnákhoz. Az alacsony részvétel miatt a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a jövő vasárnapi második fordulóba, ami felerősítheti Macron pártjának győzelmi arányát.