Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság távozásáról szóló tárgyalásokat az Európai Unióból egy 12 miniszterből álló csoport fogja irányítani - a csoportban Theresa May kormányának euroszkeptikus tagjainak többsége benne van - írja a Bloomberg egy ki nem adott brit kormányzati dokumentumra hivatkozva.

A bizottság felügyeli majd az EU-ból való kilépés tárgyalásait, az új kapcsolat kiépítését az EU és az Egyesült Királyság között, valamint a nemzetközi kereskedelmi szabályokat.

A Bloomberg szerint a Brexit-tárgyalást folytató miniszterek közül hatan a Brexit mellett kampányoltak a júniusi referendumon: Boris Johnson külügyminiszter, Liam Fox külgazdasági miniszter, David Davis Brexitért felelős miniszter, Piriti Patel nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter, Chris Grayling közlekedésügyi miniszter és Andrea Leadsom környezetvédelmi miniszter.

A csoport további tagjai: a konzervatív párt feje, Patric McLoughlin, Philip Hammond pénzügyminiszter, Amber Rudd belügyminiszter, Greg Clark üzleti ügyekért felelős miniszter, Damian Green munkaügyi és nyugdíjfelelős miniszter.

A Bloomberg szerint a bizottság összetétele csak ráerősít azokra az aggodalmakra, miszerint May úgynevezett "kemény Brexitet" tervez és a bevándorlás kontrollját az 500 milliós uniós piachoz való hozzáférés elé teszi a prioritási sorrendben.

A nagy nemzetközi bankok vezetői már figyelmeztették Mayt, hogy a működésük egy részét és ezzel a munkaerőt is külföldre kell helyezniük, ha nem sikerül elintézni, hogy mind a 27 uniós tagállamban továbbra is tudjanak szolgáltatásokat nyújtani. Az EU-Egyesült Királyság közötti kapcsolat bizonytalanságai miatt több mint 30 éves mélypontra zuhant a font a dollárral szemben - emlékeztet a hírportál.

A skótok mozgolódnak

A Bloomberg birtokába került dokumentum szerint a Skóciáért, Walesért, Észak-Írországért felelős miniszterek szintén ott lesznek az üléseken, ugyanakkor az EU-párti Skót Nemzeti Párt (SNP) helyettes vezetője, Angus Robertson azzal vádolta Mayt, hogy "lenézően kezelik Skóciát", mivel kihagyták a miniszterét a panelből. Ez szerinte erősen megkérdőjelezi May azon kijelentésének valóságtartalmát is, hogy Skóciát teljes mértékben bevonják a Brexit-tárgyalásokba.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az SNP kormány egy törvénytervezetet is előterjeszt a jövő héten, ami megteremti annak a feltételét is, hogy függetlenségi referendumot tartsanak, ha nem elégedettek a Brexit-megállapodással.