Angela Merkel kihívója, Martin Schulz, a szociáldemokraták (SDP) kancellárjelöltje felerősítette támadásait a kancellárral szemben - tudósított a Bloomberg. Kevesebb mint öt héttel a szeptember végi parlamenti választások előtt Schulz erősen küzd azért, hogy valamelyest csökkentse a közvélemény-kutatásokból kiolvasható jókora lemaradását ellenfelével szemben.

A szociáldemokrata vezér olyan gyűléseket tart, amelyeken pártja polgármesterei állnak mellette. Brémában, amelyet 1945 óta az SDP irányít, ezerfős hallgatósága előtt nagyobb szociális egyenlőséget követelt, a közkiadások növelését ígérte és még arra is futotta erejéből, hogy beszóljon Donald Trump amerikai elnöknek.

Ne higgyenek benne

A közvélemény-kutatások azt jósolják, hogy a közelgő szeptemberi választás lefutott, ám ne feledjék: a felmérések nem egyenlőek a választási eredményekkel - próbálta felrázni hallgatóságát. Választhatnak egy kancellárt, aki kerüli a vitát Németország jövőjéről és valakit, aki egyértelműen elárulja, hogy mit akar tenni.

Schulz helyzetét nem könnyíti meg, hogy pártja együtt kormányoz nagykoalícióban Merkel konzervatív blokkjával, a CDU/CSU-val. Emiatt nem a kormányt, hanem az utóbbi parlamenti frakcióját vádolta azzal, hogy blokkolja a bérbeadás feltételeit szigorító törvényt és visszautasítja a nők és a férfiak bére közti különbség csökkentésére irányuló baloldali törekvéseket. A közalkalmazottak nyugdíj-emelésének elmaradását egy generáció elleni hadüzenetnek minősítette.

Beszédes felmérések

Trumpal kapcsolatban kifogásolta, hogy az USA elnöke nem hajlandó kellő határozottsággal elhatárolódni a náciktól. Ha kancellárrá választják keményebben fog fellépni a volt ingatlanmágnással szemben - ígérte, kifogásolva, hogy Merkel ugyan jelezte, hogy a német-amerikai kapcsolatok már nem lesz olyanok, mint régen, de nem teszi világossá, hogy az elnök politikája soha nem nyerhet teret Németországban.

Nem hagyhatta ki, hogy ne ostorozza a német autógyártókat, amelyek részben dízelmotorjaik meghamisított károsanyag-kibocsátása, részben éveken át tartó kartellezésük miatt keveredtek botrányba. Ezeknek az embereknek az arroganciája veszélybe sodorta a német gazdaságot - utalt az autógyártók menedzsereire. Jobban izgat a Golf-vezetők, mint a golfjátékosok baja - tette hozzá tudva, hogy a német kisember autója a VW Golf.

A legutóbbi két közvélemény-kutatás egyaránt azt mutatta, hogy Schulz és az SDP 15-18 százalékpontos lemaradásban van Merkel és a CDU/CSU mögött.