Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BNP Paribas át akarja venni a Raiffeisen Bank lengyelországi érdekeltségét - adta hírül a Reuters két neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva. Már tartanak a tárgyalások a franciák és az osztrákok között ez ügyben.

A gazeta.pl. lengyel portál szerint a Reuters információja nem meglepő. A Raiffeisen Polbankot régóta el akarják adni, ugyanis egyre gyengébb eredményeket produkál. A tavaly nettó nyereség alig érte el a 15 millió zlotyt, miközben egy évvel korábban 186 millió volt a profit, két évvel azelőtt pedig 336 millió zloty. Az osztrák tulajdonos nincs kibékülve a magas bankadóval és a nagy frankhitel-portfólióval.

A lengyel bankfelügyelet elvárja a banktól, hogy belépjen a varsói tőzsdére, ami nem lenne az osztrákok ellenére, ám a potenciális befektetők nem lelkesednek portékájukért. A nyáron megpróbálták eladni a bank 15 százalékát intézményi befektetőknek, de kudarcot vallottak, mert egyik lehetséges befektető sem ígért a Raiffeisen Bank International elvárásának megfelelő árat.

A lengyel bankfelügyeletnek (KNF) a jövő év május 15-ig adott határidőt a nyilvános részvénykibocsátásra. Válaszul az osztrákok bejelentették, hogy belépnek a tőzsdére, ám úgy tűnik, ehelyett érdekeltségük eladása mellett döntöttek. A BNP Paribas terjeszkedni akar a lengyel piacon. Most övék a hetedik legnagyobb bank Lengyelországban, míg a Raiffeisen Bank Polska a tizedik 6,4 milliárd zlotys piaci értékkel.

A nyitókép forrása: Marin Tudovic, AFP