Miközben Athén utcáin örömünnep kezdődött azt követően, hogy a vasárnapi népszavazás résztvevőnek több mint 61 százaléka elutasította az ország hitelezőinek tíz nappal korábbi reformcsomagját, úgy tűnik, hogy az örömöt hamar követheti üröm. A BBC értesülése szerint ugyanis az Európai Központi Bank (ECB) nem fogja megemelni a görög bankok euróellátását biztosító utolsó forrást, az ELA hitelt.

Ha ez valóban így történik - az ECB monetáris tanácsa hétfőn ül össze -, akkor nem fognak kinyitni a bankok kedden, ahogy azt a "nemmel" szavazóknak a görög kormány ígérte. A szakértők egyébként húzós hétfőre számítanak az értékpapírpiacokon, mivel sok befektető az "igen" győzelmében bízott, így most kapkodhat átalakítani a portfólióját, hogy kivédje a vagyona leértékelődését.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő telefonon egyeztetett egymással. Ennek alapján keddre rendkívüli eurózónás csúcstalálkozóra hívják az eurótagállamok vezetőit, amit azok minden bizonnyal el fognak fogadni. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport szintén összeül valamikor a héten. Ez a testület hivatott előkészíteni, részletesen kidolgozni bármilyen hitelmegállapodást a görögökkel.

A Görögországból érkező hírek nyomán az euró tett egy nagy lépést a paritás felé a dollárral szemben. A dollár/euró árfolyam benézett az 1,1-es szint alá is. A szakértők egy része szerint hétfő estére akár két százalékkal is gyengülhet a közös európai valuta.

Rövid közleményt adott ki vasárnap este az Európai Bizottság (EB) a görögországi népszavazás eredményére reagálva, melyben a brüsszeli testület annyit tudat: tudomásul veszi, és tiszteletben tartja a referendum kimenetelét. Jean-Claude Juncker, az EB elnöke még vasárnap este és hétfőn is egyeztet az euróövezet másik 18 tagállamának vezetőivel és az uniós intézmények vezetőivel egyaránt, hétfőn reggel konferenciabeszélgetést folytat az eurócsúcson elnöklő Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnökével, valamint Mario Draghival, az Európai Központi Bank vezetőjével, kedden pedig az Európai Parlamentben szólal majd fel.