Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentés szerint 1000 liter kerozinra 330 eurónyi adót vetnének ki - ez az uniós minimumösszeg az üzemanyagok jövedéki adójánál - ami aztán 10 százalékos jegyáremelkedést és 11 százalékos utazószám-csökkenést, és ami ennél is jelentősebb: 11 százalékos szén-dioxid csökkenést eredményezne - olvasható a portálon.

A jelentés eközben nem titkolja el, hogy az adó bevezetése negatívan érintené a légiközlekedésben dolgozókat - számításaik szerint 11 százalékkal kevesebb munkavállalóra lenne szükség - de ez a teljes foglalkoztatottságra és a GDP-re gyakorolt hatás mellett "elhanyagolható" veszteség.

A légiközlekedést már most is többfajta adóval sújtják, ilyen a légi utasokra kivetett adó és a belföldi járatok után fizetett áfa, melynek összege átlagosan 11 és 4 euró között változik.

Az unióban a kereskedelmi járatok üzemanyaga adómentes, bár a tagállamoknak 2003 óta joga van belföldi járataikra adót kivetni - ezt azonban eddig még egyetlen uniós tagállam sem lépte meg.

A bizottság szóvivője megerősítette az Euronews számára, hogy a tanulmányt ők rendelték meg, és hogy "hamarosan készen áll majd a publikálásra".