Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia meteorológiai szolgálat a francia megyék mintegy harmadában rendelt el riasztást, "nagyon nagy óvatosságra intve a lakosokat a veszélyes jelenségekkel szemben".
Párizsban, ahol a Szajna már elárasztotta az alsó rakpartokat, a víz szintje pénteken tetőzhet, s a 2016 júniusi tetőzéshez hasonlóan a vízszint meghaladhatja a hat méteres magasságot - közölték az illetékes francia hatóságok. Másfél évvel ezelőtt 34 éves rekord dőlt meg, a Louvre-ot és az Orsay Múzeumot az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból négy napra bezárták, az alagsori és földszinti termekből a felsőbb szinteken helyezzék biztonságba a műtárgyakat.

Az emelkedő vízszint miatt a fővárosi vezetés úgy döntött, hogy az RER több Szajna-menti megállóját lezárják szerdán, s legalább péntekig nem állnak meg a szerelvények a belvárosi megállókban.

Párizson kívül elsősorban az ország keleti részén okozott fennakadásokat az árvízveszély. Sochaux-ban a Peugeot autógyárban kedden leállt a termelés, mert az egyik alvállalkozó üzemeit elárasztotta a víz. Az átmeneti leállás miatt mintegy 1800 dolgozó került kényszerszabadságra, s mintegy 900 gépkocsinak megfelelő veszteséggel számol az autógyár.
A Rajna Strasbourgnál, a francia-német határ német oldalán, Kehl-Kronenhofnál kedden elérte a 4,73 méteres vízszintet. Hétfőn Ornan településen riasztást rendeltek el a Loue patak megemelkedett szintje miatt.

"A főutcát elöntötte a víz, a városháza földszintje vízben áll, 2002 óta nem volt ekkor árvíz a környéken" - mondta Sylvain Ducret polgármester a francia sajtónak.
Az Alpokban, ahol a hirtelen olvadás mellett erősek az esőzések, több településen nem volt tanítás kedden az iskolákban.

A Mont Blanc lábánál fekvő Chamonix-ban viszont egy hétfői lavinariadót követően visszaállt az élet a rendes kerékvágásba, a síterepet azonban csak fokozatosan nyitják meg újra a síelők számára, miután még nem múlt el minden veszély a hegyekben. (Egyre durvább a felmelegedés)

Kép forrása: Pixabay