Angela Merkel kancellár az elmúlt időszakban elsősorban a CDU/CSU pártszövetséget jobbról támadó bevándorlóellenes, euroszkeptikus kihívókkal csatározott a kezdődő választási harcban, ám úgy tűnik, eközben új ellenfele támadt a politika középen - írta a Bloomberg. A szociáldemokraták (SDP) a feltámadás határozott jelét adták.

Egy héttel azt követően, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke - és ebben a tisztségében Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik legkeményebb kritikusa - átvette a párt irányítását és az SDP kancellárjelöltje lett, a párt népszerűsége hatalmasat javult.

Meglepő számok

A Forsa közvélemény-kutató intézet legfrissebb vizsgálata szerint az SDP-re szavazna a választók 26 százaléka, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, amivel a párt öt százalékpontot javított a legutóbbi mérés óta. Eközben a CDU/CSU pártszövetség két százalékponttal, 35 százalékra csúszott vissza. A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy százalékpontos lemorzsolódás után 11 százalékon áll.

A szociáldemokraták az elmúlt három évben nem tudtak elmozdulni a 20 százalék körüli szintről, ám most egy csapásra visszakapaszkodtak 2013-as választási eredményükhöz (akkor a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötték be). Elemzők szerint elbizonytalanodott korábbi szavazóik találnak vissza a párthoz.

Szívós lesz

A 61 éves Schulz kijelentette, hogy úgy fog küzdeni, mint ifjú korában, amikor tízezer méteres hosszútáv-futóként versenyzett. Az ARD tévéállomás január végi politikusi rangsora szerint Merkel népszerűségi indexe 56 százalék, míg Schulzé 57 százalék.

A szociáldemokrata politikus a hét végén világossá tette, mire akarja építeni kampányát a szeptemberi parlamenti szavazás előtt. A jövedelmek emelését és az adócsalók lefülelését ígéri, emellett nem zárja ki, hogy az SDP a Zöldekkel és a Baloldallal koalícióban irányítsa Németországot, szemben a jelenlegi nagykoalícióval.

Megszabadulva európai uniós tisztségétől keményebben bírálhatta populista politikai ellenfeleit. Az AfD-t és a francai párját, a Nemzeti Frontot azzal vádolja, hogy gyűlöletkeltő szlogeneikkel éppen azt az agresszív nacionalizmust képviselik, amely lerombolta Európát a 20. század első felében. Dicstelen lenne, ha Németország erre az útra lépne - mondta támogatóinak.