A gazdasági válságokról szóló egyik legnagyobb hatású közgazdasági mű, a "This time is different" társszerzője az amerikai üzleti csatornának kifejtette: alapvető intézményi gondok vannak az euróövezetben, amelyeket meg kellene oldaniuk a vezetőknek, hogy tartós megoldás szülessen a válságra.

A piacok csütörtöki optimizmusával kapcsolatosan Rogoff kijelentette: "a befektetők most annak örülnek, hogy nem ma lett vége" az euróövezetnek. A piacok most nem tekintenek hosszabb távon előre - tette hozzá.

Az euróövezeti megállapodás motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF) való esetleges kínai hozzájárulással kapcsolatosan elmondta: várhatóan nem vesznek részt hosszabb távon az euróövezeti országok finanszírozásában.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással van a válság az amerikai gazdaságra, Rogoff elmondta: az euróövezeti gondoktól való félelem a meghatározó tényező. Úgy fogalmazott: nincs az amerikai bankoknál sok euróövezeti adósság, nem olyan jelentős a két térség közötti kereskedelem, de ha az euróövezet bedőlne, az - az európai gazdaság méreténél fogva - rengeteg negatív hatással járna a világgazdaság egészére nézve.

A közgazdász hangsúlyozta: most a legfontosabb az, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök világos képet adjanak arról, milyen irányban haladnak a tárgyalások. Gyors megállapodásnak kell születnie az intézményi,illetve az alapszerződést érintő kérdésekben, és "meg kell mutatniuk, hogy miért éri meg folytatni ezt az egészet".