Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh főváros jelezte, nem betiltani akarja a Lime prágai működését, csak erős figyelmeztetést küldene neki arról, hogy nem elégedett azzal, ahogyan a Lime a problémákat kezeli - írta a portál.

Sok más európai nagyvároshoz hasonlóan Prágában is egyre nagyobb gondot okoznak a járdákon széthagyott és a közlekedést akadályozó elektromos rollerek, melyek használata sem teljesen szabályozott sok helyen.

Az utóbbi hetekben már Magyarországon is felmerült, hogy jogosítványhoz és biztosításhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát. E rollerek ugyanis jelenleg nem minősülnek járműnek, ezért a használóját gyalogosnak tekintik, miközben egyes rollerek akár óránként 75 kilométeres sebességre képesek. Mivel az elektromos roller még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem fér bele, a vezetője gyalogosnak minősül.

A vonatkozó szabályok országonként változóak, Németországban például 20, Spanyolországban 25 kilométer per órával lehet velük közlekedni, sok helyen korhoz kötött, és a sisak viselése is kötelező.

A közelmúltban nemrég Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos úgy nyilatkozott: Magyarországon immár mindennaposak az életveszélyes helyzetek az elektromos rollerek miatt, ezért módosíthatják a KRESZ-t  Nem sokkal később a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy "nincs ilyen elképzelés a kormány asztalán".

A rádióban megszólalt kormánypárti politikus szerint a gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán. Szavai szerint szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton és reméli, hogy a jogszabályt már jövőre módosítani tudják. Révész szerint ezek az újfajta elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak.

Németországban az idén júniusban elfogadott törvény értelmében elektromos rollerekkel tilos járdán közlekedni. Az elektromos rollereknek az autóút szélén kell közlekedni, vagy ahol van, ott kerékpárúton.