Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Románia már tavaly decemberben kifizette az első 745 millió dolláros részletet az első Patriot típusú rakétavédelmi rendszerért, idén szeptemberben pedig átutalja a második (620 millió dollárnak megfelelő) részletet is - mondta Mihai Fifor védelmi miniszter a tárca féléves mérlegét ismertetve.

Az amerikai külügyi tárca tavaly nyáron, Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök washingtoni találkozója után jelentette be, hogy az Egyesült Államok 3,9 milliárd dollár értékben ad el hét Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának.

Idén februárban egy második, Románia és az Egyesült Államok kormánya közötti közvetlen hadi felszerelési beszerzést is bejelentettek Bukarestben: Románia három - egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló - HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető rendszert vásárol. Fifor elmondta: februárban a HIMARS-program első, 410 millió dolláros részletét is kifizették.

A román védelmi miniszter szerint további 142 millió eurót fizetett ki a tárca a Piranha típusú nyolckerék meghajtású páncélozott csapatszállító járművekre: a 227 jármű közül idén 36 érkezik Romániába, közülük hatot már a Bukaresti Gépgyárban szerelnek össze, az ehhez szükséges korszerű technológia meghonosítása nyomán.

A haditengerészet számára beszerzendő négy új korvett 1,6 milliárd eurósra becsült programban is a miniszter szerint az egyik fontos kitétel, hogy a - még meg nem nevezett külföldi partner - a két román fregatt korszerűsítését is elvállalja.

Fifor beszámolt róla, hogy a román hadseregnek csaknem 14 ezer teherautóra van szüksége: ezek közül a következő évtizedben 3385-öt akarnak beszerezni 737 millió euró értékben.

A védelmi miniszter szerint Románia újabb tárgyalásokat kezdett Portugáliával további öt használt F-16-os harci repülőgép megvásárlása céljából. Románia egy 2013-ban kötött szerződés értelmében tizenkét F-16-os Fighting Falcon harci repülőgépet vásárolt Portugáliától. Az időközben új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt repülőrajért 628 millió eurót fizetett Bukarest: a vételár a pilóták és műszaki személyzet kiképzését is magába foglalta.

Románia tavaly a GDP két százalékának megfelelő szint (hárommilliárd euró) fölé emelte a védelmi minisztérium költségvetését. A parlamenti pártok előzőleg egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Ezt már olvasta? Vadászattal állítanák le a medvék garázdálkodását Székelyföldön.

A kép forrása: Pixabay.