Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint pedig 4,8 százalékkal mérséklődött a tavalyi év kilencedik hónapjához mérten -írja az MTI.

A nyers adatok szerint valamennyi nagy ipari ágazatban visszaesést jegyeztek fel január-szeptemberben, így a villamos-, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása 2,3 százalékkal csökkent, a nyersanyagok kitermelése 2,2 százalékkal mérséklődött, a feldolgozóipar teljesítménye 1,4 százalékkal romlott.

A statisztikai intézet kedden közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első kilenc hónapban 5,7 százalékkal nőtt, a vizsgált időszakban az új ipari megrendelések is 5,4 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet. A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, de elemzők szerint a GDP bővülése elmaradhat a remélt szinttől.