Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint.

Romániában két szociológiai intézetet akkreditált a központi választási bizottság, hogy az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján felmérést készítsen.

Az IRES közvélemény-kutató cég exit pollja szerint a PSD 45,9, szabadelvű szövetségese, az ALDE pedig 6,3 százalékos támogatást szerzett, míg a jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,8, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 9,2 százalékot ért el. A Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártot (PMP) az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt, 4,6 százalékon mérték. Az adatsor az urnazárás előtt egy órával érvényes becslést mutatja. Az IRES szerint a hibahatár 1,6 százalékos.

A Curs-Avangarde exit polljában a PSD-t 45,5, a PNL-t 21,7, az USR-t 8,5, az RMDSZ-t pedig 6 százalékkal mérték. Ebben a becslésben a PMP is bejut a parlamentbe 6 százalékkal.

A vasárnapi törvényhozási választásokon a névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 39,5 százaléka járult urnákhoz. A legutóbbi, 2012-es parlamenti voksoláson a jogosultak 41,7 százaléka adta le szavazatát.

Idén a külföldi román külképviseleteken mintegy százezren szavaztak, csaknem kétszer annyian, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti voksoláson.