A gáz továbbra is drága lesz Lengyelországban - keserítette el olvasóit az energianews.rp.pl. A nagy kereslet, az alacsony tartalékok és az energiahordozók magas ára - ezek miatt nem lehet számítani a gáz árának csökkenésére.

Augusztusban az energiatőzsdén az azonnali tranzakciókban jóval magasabb volt a gáz ára, mint egy éve. És már közeleg a fűtési szezon. A PGNiG, a legnagyobb lengyel gázszolgáltató szoros kapcsolatban az európai piacokkal, és ott magas a gáz ára. Nagyobb a kereslet iránta, mint a szénből előállított, drága elektromos energia iránt. És ehhez még az utóbbi idők tartós hősége is hozzájárult, ami növelte a gázerőművekben termelt áram iránti keresletet.

A magas gázár negatív hatással van azoknak a cégeknek az eredményeire, amelyek a susogó energiahordozót használják. Ezeknél a cégeknél az euró árfolyama befolyásolja az árat. Ráadásul most kellene feltölteni a tárolókat, ami tovább növelni a keresletet. Az éves gázfogyasztás Lengyelországban 15 milliárd köbméterről 17 milliárdra nőtt 2015 és 2017 között.

A fotó forrása: Shutterstock