Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki tájékoztatása szerint a német bruttó hazai termék az októbertől decemberig tartó időszakban 0,6 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, szezonális- és naptárhatástól tisztított adatok szerint. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor még éppen, hogy pozitív volt a német kibocsátás: a GDP naptárhatástól tisztított adatok szerint 0,4 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedévben mint 2011 utolsó három hónapjában. Az elemzők 0,5 százalékos negyedéves visszaesést és 0,5 százalékos éves bővülést vártak.

Negyedéves szinten kissé bővült a háztartások és a kormányzat fogyasztása, míg az építőipari beruházások enyhén, a feldolgozóipari beruházások pedig markánsan visszaestek. A hivatal szerint a GDP visszaesését elsősorban a gyenge kivitel okozta.

A negyedik negyedévi statisztikák romló tendenciát mutatnak a német gazdaság kibocsátás illetően. A negyedéves adatokat tekintve az egymást követő harmadik, míg az éves kiigazított adatok alapján zsinórban több mint nyolc negyedév óta csökken a német kibocsátás. A harmadik negyedévben még rendre 0,2 százalékos, illetve 0,9 százalékos negyedéves, illetve éves kiigazított bővülés volt.

A Destatis azonban csütörtökön megerősítette az előző év egészére vonatkozó 0,7 százalékos növekedési statisztikát.

Magyarország figyel a német adatra

Magyar elemzők azért kísérik figyelemmel a legnagyobb euróövezeti gazdaság teljesítményét, mert Németország a magyar kivitel egyik legnagyobb felvevőpiaca. A második félévben a kivitel volt az egyetlen pozitív komponens a magyar GDP volumenváltozásában.

A Destatis február 22-én közli a negyedik negyedévi német GDP-re vonatokozó részletes adatokat.

DIW: az év második felében már erőre kap a német gazdaság

A negyedik negyedévben a német GDP 0,6 százalékkal zsugorodott, ami az ipari termelés tavaly őszi jelentős csökkenésére vezethető vissza, de az idei év második felében már megindulhat a lendületes gazdasági növekedés - írja a berlini DIW gazdaságkutató intézet elemzése. "Az euróövezeti válság miatt számos vállalatnak a csökkenő kereslethez kellett igazítania termelését, belföldön pedig a bizonytalan kilátások vezettek a beruházások visszafogásához" - mutatott rá a gazdasági teljesítmény csökkenésének okaira Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúra elemzője. A DIW előrejelzése szerint azonban mindkét tényező hatása enyhülni fog az év folyamán.

Az elemző szerint a piacokat elsősorban az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja nyugtatta meg, a bizonytalanság azóta érzékelhetően enyhült.

Miközben az erősen exportfüggő feldolgozóipar visszahúzta a német gazdasági növekedést, a szolgáltatóipar változatlanul szilárd támaszt nyújtott számára, megakadályozva így a GDP még nagyobb mértékű csökkenését.

A munkaerőpaci helyzet változatlanul jó és nagyban hozzájárul a lakossági fogyasztás növekedéséhez - mondta Simon Junker, a DIW németországi szakfelelőse. A javuló kereseti viszonyok elsősorban a szolgáltatási szektorban fejtik ki áldásos hatásukat, ami áttételesen a GDP-növekedésre is egyre nagyobb pozitív hatást gyakorol majd.

A német GDP-növekedés már az első negyedévben tisztességes lendületre tehet szert - mondta Simon Junker, aki szerint a feldolgozóipar is már túljutott a mélyponton és jól kezdte az évet.

Miután a külkereskedelmi forgalom az elmúlt év végén jelentősen visszavetette a gazdasági növekedést, az idei év elején már ezen a téren is biztató fejlemények történtek. "Az export stabilizálódott, a megrendelések pedig növekedésnek indultak, még az euróövezeti krízisországokból is" - mutatott rá Ferdinand Fichtner. A külföldről, elsősorban a fejlődő régiókból érkező pozitív gazdasági impulzusok idővel a kedvező finanszírozási kondíciók igénybevételére és beruházásaik növelésére késztetik majd a vállalatokat - tette hozzá.

A berlini DIW gazdaságkutató intézet prognózisa szerint az év második felétől a német GDP-növekedés már lendületesen erőre kaphat.