A Roszaviacja állami repülési ügynökség tájékoztatta az orosz közlekedési minisztériumot, hogy nem tudják elkészíteni a további két leszállópályát a moszkvai repülőtereken, amelyre azok a repülőgépek szállhatnának le, amelyek a labdarúgó-világbajnokságra érkező turistákat szállítják - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita.

Úgy becsülik, hogy a világ legnépszerűbb sportrendezvényének idején, amelyet június-júliusban tartanak Oroszországban, a seremetyevói és a domogyedovói repülőtereknek egymillióval több utast kellene fogadniuk, mint amennyit az évnek ebben az időszakában szoktak - erősítette meg az AFP-nek az oroszországi vébé szervezőbizottságának egyik tagja.

Minden rendben lesz?

A fővárosi repülőterek infrastruktúrájának javítására az oroszok kétmilliárd dollárt szántak, amelyből körülbelül 1,3 milliárdot az új leszállópályákra akartak költeni. A két létesítményeben egy-egy kifutópályát akartak építeni. (A világbajnokság megszervezése egyébként eddig tízmilliárd dollárjába került az orosz adófizetőknek, ami jól közelíti a paksi bővítésre adott orosz hitel összegét.)

Mindkét repülőtéri beruházásnak május közepéig kellett volna befejeződnie, de nem így lesz. Ugyanakkor a szervezőbizottság állásfoglalása szerint ez nem változtat ez azon a tényen, hogy teljességében készen állnak a 2018-as vébével kapcsolatos utaztatási feladatok ellátására. A testület szóvivője nem kívánta kommentálni a reptéri gondokat.

Félő, hogy nem

Ha nem lesznek kész ezek a kifutópályák, akkor mind a két repülőtéren komoly késésekkel kell számolni a gépek indulásánál és érkezésénél, mert a járatok fel fognak torlódni. Seremetyevó 2017-ben 40,1 millió utast fogadott, ez 19 százalékkal több a 2016-oshoz képest. Itt már 2011-ben elkezdték építeni a harmadik pályát, amire 1,1 millió dollárt költöttek eddig.

Ha a bővítés befejeződik, a légikikötő áteresztőképessége óránként 55-ről 90 indulásra és érkezésre bővül. A gond az, hogy a harmadik kifutópálya március végére csak félig lett kész, így semmi esélye, hogy  május végéig befejezzék.

Alekszander Ponomarenko, a repülőtér igazgatója azt mondta, hogy a késést adminisztrációs problémák okozták: csúszott az engedélyek beszerzése és a gázcsövek áthelyezése stb.

Amiről nem beszélnek, az nincs

Domogyedovón, ahol ahol a beruházásra eddig 225 millió dollárt adtak ki, ugyanez a helyzet. A kifutópálya is is csak részben készült el. A késés oka a kivitelező fővállalkozó bankjának 2016-os csődje.

Egy hete az oroszok sikerről számoltak be: arról tájékoztatták a sajtót, hogy légikikötőik készek a mundialra érkezők fogadására. A kifutópályákról akkor nem volt szó. Seremetyevó új termináljáról szólt a bejelentés, amely évente 20 millió utast képes kiszolgálni.

Már elkezdték az infrastruktúra tesztelését, az első utasok májusban léphetnek be az új létesítménybe. A fejlesztésnek köszönhetően az átszállási idő másfél óráról 50 percre csökken, ami nagyjából megfelel a frankfurti légikikötőben megszokott időnek.

A fotó forrása: Pixabay.