A francia mezőgazdasági minisztérium pénteken közölte, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kevesebb szőlő termett, így a tavalyinál 18 százalékkal kevesebb, 37,2 millió hektoliter bort állíthatnak elő a gazdák - írja az MTI.

Az ötéves átlagot tekintve ez a mennyiség 17 százalékos csökkenést jelent, ráadásul már a tavalyi is - ugyancsak két számjegyű visszaeséssel - az előző három évtized egyik leggyengébb éve volt. (Jó hírt kaptak a borkedvelők.)

Idén főleg a tavaszi fagyok károsították az ültetvényeket, a szőlő fejlődésének érzékeny időszakában kisebb-nagyobb mértékben minden bortermelő vidéken erős fagyok voltak, amit azonnal kánikula követett.

Az első szüretek a szokásoshoz képest átlag 10-15 nappal korábban kezdődtek el, és Bourgogne régiójának kivételével mindenhol a termés mennyiségének erős csökkenéséről számoltak be.

A minőségnél viszont jónak ígérkezik a 2017-es év, legalábbis Jérome Despey, a FranceAgriMer nevű állami borászati tanácsadó vállalat elnöke kivételes évjáratra számít.