Bár ügyvédje szerint hétfői bírósági tárgyalásán Dominique Strauss-Kahn ártatlannak vallja majd magát, az IMF-vezér letartóztatása nem jöhetett volna rosszabbkor az eurózóna számára, ahol épp a görög adósságválság kezelése van soron.

Strauss-Kahn eddig kulcsszerepet játszott az adósságválság kezelése terén, távolléte a Görögország jövőjére vonatkozó tárgyalásokról rossz óment jelenthet. Igaz, a letartóztatás után az IMF némi késéssel nyilatkozatot adott ki, melyben közölte: a szervezet működését nem befolyásolja a vezető letartóztatása, és az eddigi igazgatóhelyettes, az amerikai John Lipsky veszi át az ügyvezetői teendőket, így ő utazik el Strauss-Kahn helyett a ma induló európai tárgyalásokra. Akár a jelenlegi IMF-vezérrel, akár nélküle, a fő kérdés továbbra is fennáll: mi legyen Athén és Lisszabon adóssághegyeivel.

A Credit Suisse elemzője  szerint négy lehetőséget fontolhatnak meg a döntéshozók arra nézvést, miként tömje be Görögország a 2012-re várt 27 milliárd eurós költségvetési lyukat. A legvalószínűbb opció - amely a legkisebb ellenállásba ütközhet -, hogy folytatódik az IMF/EU segítségnyújtási folyamat, vagy az eredeti program kiterjesztésével, vagy az európai pénzügyi stabilitási alapon (EFSF) keresztül. A második lehetőség az, hogy a görög kormány felgyorsítja a privatizációt, hogy így csökkentse tempósabban a költségvetési hiányt. Az első és a második lehetőség akár egyszerre is megvalósulhat - véli a szakértő.
A harmadik opció - bár ez a CS elemzője szerint igen nehezen hozható tető alá - a görög államadósság lejáratának önkéntes meghosszabbítása, ám ezt az ECB és több eurózóna-tagállam, köztük Franciaország is élesen ellenzi. A negyedik lehetőség - a hitelek átstrukturálása - jelenleg csak elviekben létezik, ez a megoldás a politikusok túlnyomó többsége szerint szóba sem jöhet.