Az olasz kormánynak ne Brüsszel diktálja, milyen költségvetése legyen Itáliának - mondta Matteo Salvini az MTI híre szerint. A Liga olasz kormánypárt vezetője szerint ha az Európai Bizottság nem hagyja jóvá az olasz költségvetési tervezetet, a római kormány akkor is "megy előre" és megemeli a hiánycélt.

Ezt megelőzően Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya készen áll konfrontálódni az Európai Bizottsággal, de nem változtat a tervezeten.

Luigi Di Maio másik olasz kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kijelentette: a piacok jobban szeretik Olaszországot az uniós biztosoknál. A római kormány nem lépte túl az előírt 3 százalékos hiánycélplafont.

A római kormány hétfőn továbbította az Európai Bizottságnak azt a levelet, amellyel a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra kellett válaszolnia. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta: "tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal".Az új olasz kormány tervezete nem felel meg ugyan a stabilitási és növekedési paktumnak, de ez a "nehéz választás szükséges" Olaszország számára. Az olasz kormány költségvetési programja nem "teszi ki veszélynek az ország pénzügyi stabilitását".

Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre. Egyes szakértők szerint a helyzet további növelheti a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

Pierre Moscovici pénzügyi biztos úgy nyilatkozott, az EU el akarja kerülni a Brüsszel és Róma közti válságot, de Olaszországnak tiszteletben kell tartania a szabályokat.

Az olasz sajtó biztosra veszi, hogy a testület visszadobja az olasz költségvetési tervezetet. Ez precedens nélküli lépés lenne az EU eddigi történetében. Ebben az esetben Rómának három hét áll rendelkezésére az esetleges korrekciókra. A jövő héten a római parlamentnek is szavaznia kell a csomagról. Pénteken a Standard&Poor's hitelminősítő közli országértékelését, miután a Moody's már leminősítette Olaszországot.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben a növekedés nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kormány által vállalt 0,8 százalékkal szemben. Olaszország államadóssága a GDP mintegy 130 százaléka, a második legmagasabb az Európai Unióban - írta at MTI.