Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha Angela Merkel kancellár játssza a menekültdráma német színpadán a jó rendőr szerepét, akkor Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke vállalta fel a rossz rendőr szerepét - kezdi a két politikus Európa útkeresése szempontjából is fontos rivalizálásának bemutatását a Financial Times (FT). A bajor politikus a krízis frontvonalában lép színre, abban a német tartományban, ahova a menekültek áradata érkezik.

A bajor CSU veterán vezetőjeként régi partnere Merkel CDU-jának. Kettejük viszonyáról mindent elmond, hogy egyszerre természetes szövetségesei és egyben riválisai egymásnak. A bevándorlási hullám a rivalizálást erősítette fel.

Amikor nyáron a kancellár asszony üdvözölte az érkezőket, Seehofer nem habozott kijelenteni, hogy ez nagy hiba volt. A pozitív megjegyzés kiszabadította a szellemet a palackból, s most nem senki sem tudja, hogyan lehetne oda visszagyömöszölni.

Túl közel állt az ablakoz

A két nyilatkozatot követő hetekben egyre nagyobbá hízott a menekülthullám, ami utólag visszaigazolni látszik a bajor vezető aggodalmát. A várható menekültek számával kapcsolatban számháború zajlik, bár mindegyik bedobott szám magas.

Egy vezető belügyminisztériumi tisztviselőre hivatkozva a Bild kétségbe vonta, hogy a kormány 1,5 millió bevándorlóval számolna 2015-ben. (Ezt a számot egy titkos kormányzati dokumentumra hivatkozva szellőztette meg a sajtó.) A 800 ezres hivatalos becslés ennek ellenére valószínűleg "túlteljesül", ugyanis az év első kilenc hónapjában 577 ezer menekült érkezett Németországba.

A válság súlyosbodásával Merkel népszerűsége gyengül, miközben Seehoferé erősödik. A bajor miniszterelnök azért gyakorol nyomást a kancellárra, hogy "beterelje" a német konzervatív pártszövetség főáramába, amely keményebb fellépést szeretne a bevándorlás ügyében. Ahogy egy képet használva egy CDU-s politikus fogalmazott: Merkel túl közel ment az ablakhoz, és bajor kollégája most próbája biztonságos távolságra visszahúzni.

Tovább növeli a nyomást

Seehofer nyomásának engedve a Merkel-kormány csökkentette a menekültek pénzjuttatását és biztonságos országnak nyilvánította Koszovót, Albániát és Montenegrót. Ez lehetővé teszi, hogy az onnan érkezőket rövid úton visszaküldjék. A kabinet dolgozik egy másik a CSU-tól származó javaslaton is. Eszerint tranzitzónákat alakítanának ki a határ mentén, amelyben elvégezhetnék a menekültekkel kapcsolatos adminisztrációt. Így egyesek el sem jutnának az ország belsejében lévő központokba.

Ez azonban nem elég a bajor politikusnak: azt akarja, hogy a kancellár tegye világossá: Németország befogadási kapcsolatának megvannak a határai - derült ki egy tévéinterjúból, amelyet a napokban adott. Azt is hangsúlyozta, hogy támogatja azok gyors hazaküldését, akik menekültkérelmét elutasították, főként a balkáni országok esetén.

Fogadta Orbánt

Az FT értékelése szerint Seehofer azzal is növelte a nyomást Merkelen, hogy fogadta Orbán Viktort a CSU egyik konferenciáján. A jobboldali magyar miniszterelnök sokkolta Európa liberálisait azzal, hogy kerítést épített a magyar határon. A bajor vezető csak mosolygott, amikor Orbán "morális imperializmussal" vádolta Németországot és kijelentette, hogy végvári kapitányként Bajorországot is oltalmazza.

Vita a gazdaságról

A nézeteltérés azonban nem csupán arról szól, hogy a politikusok versenyeznek a nem igazán menekültpárti szavazókért. Angela Merkel úgy véli, hogy a bevándorlók megfiatalíthatják az elöregedő német társadalmat. Seehofer azonban - akárcsak a CDU/CSU-t támogató konzervatívok többsége - bizonytalan abban, mennyi menekültet tud integrálni Németország.

A bajor Süddeutsche Zeitung nemrégiben arról cikkezett, hogy a két politikus vitája valójában arról szól, mennyi változásra kell felkészülnie a németeknek a bevándorlás nyomán.

Egy valami azonban közös Merkelben és Seehoferben: kerülik a populista hangot. Az utóbbi tévéinterjújában egyértelműen visszautasította azt a felvetést, miszerint meg kellene változtatni a német alkotmány rendelkezéseit a menekültek jogaival kapcsolatban. Emellett elhatárolódott a magyar stílusú határkerítések felállításának lehetőségétől is.

Politikusi reneszánsz

A 66 éves bajor miniszterelnök karrierje már lecsengőben volt, mielőtt megjelentek a bevándorlók a müncheni pályaudvaron. A CSU ugyan hozta a regionális választásokat 2013-ban, ám gyengén szerepelt a tavalyi önkormányzati szavazásokon. Nem tudott áttörést elérni a párt legfontosabb kezdeményezése, az autópályák fizetőssé tétele ügyében. Meg kellett ígérnie, hogy a következő helyi választások után, 2018-ban visszavonul.

A menekültválság azonban új esélyt nyitott előtt politikai imázsa javítására. Megerősítheti tekintélyét és esélyt szerezhet arra, hogy újraválasztassa magát. Werner Patzelt politológus professzor így foglalja ezt össze: A válság lehetőséget teremt arra, hogy azt az érzést keltse: Bajorországnak erős vezetőre van szüksége és ő a megfelelő ember erre a posztra.