Donald Trump amerikai elnök ugyanis pénteken vette át Szabó megbízólevelét, tíz másik ország új nagykövetével egyetemben - számolt be a portál.

Az előző magyar nagykövetet, Szemerkényi Rékát tavaly hívták vissza. A korábbi hírek szerint a kormányban volt, aki nehezményezte, hogy az atlantista Szemerkényi Réka, a diplomáciai csatornákat nem használta ki eléggé, hogy az amerikai külügyminisztériumot "kellőképpen tájékoztassa" a lex CEU-ról, a felsőoktatási törvény módosításáról és megvilágítsa az amerikai State Department számára, hogy egy legitim és nem diszkriminatív szabályozásra készül az Orbán-kabinet.

Szabó László korábban a Teva izraeli gyógyszergyár magyarországi érdekeltségét vezette, de volt már különböző vezető pozíciókban egészségügyi cégeknél Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az USA-ban is, majd 2014-ben lett államtitkár a külügyben.

Egy korábbi interjúja alapján Szabó nemcsak szereti, hanem kiválóan ismeri is az Egyesült Államokat. Az Ely Lilly amerikai gyógyszergyártó óriáscég hr-igazgatójaként évekig Indiana szövetségi államban dolgozott. Az elmúlt három évben pedig - a külgazdasági és külügyi tárca parlamenti államtitkáraként - rendszeresen tárgyalt, egyeztetett és megállapodást kötött az amerikai gazdasági-üzleti élet legfontosabb szereplőivel.