Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt száz évben - beleértve a világháborús éveket és a délszláv harcok idejét is - nem született annyira kevés gyermek Horvátországban, mint 2017-ben. Összesen 36 647 élve születés történt, 890-nel kevesebb, mint egy esztendővel korábban, ami kisebb demográfiai katasztrófát jelent a 4,2 milliós államban.

A kormány próbálta kozmetikázni az adatokat, többek között nem ismerték el még hivatalosan a statisztikai hivatal adatait. Kedden pedig egy sajtótájékoztatón a családügyi miniszter Nadu Murganic, valamint a szakállamtitkár Marin Strmota azzal igyekezett megmagyarázni a helyzetet, hogy számos ponton vannak javulások, például a családok jobban élnek, vagy jók a lehetőségek a családalapításra - a Dnevnik beszámolója szerint.

Majd a Nova TV újságírója megkérdezte, hogy nem népmese-e az egész, amiről beszél, mire Strmota meglepetésre azt válaszolta, hogy "de, ez egy nagy folklór". Utána bővebben kifejtette, hogy az önálló horvát állam létrejötte óta nem mentek még annyira rosszul a dolgok az országban, mint most. "Ezt mint egy fiatalember, állampolgár mondom, aki két gyermek apja, a felesége és a szülei munkanélküliek, nem gondolom, hogy ezzel a megközelítéssel bármit is megoldunk" - mondta el Strmota, aki bejelentette, hogy ezért lemond a pozíciójáról, utolsó mondatai közben már könnyek között beszélt.

A családügyi miniszter a sajtótájékoztatón közölte, hogy nem tudott előzetesen a lemondási szándékról. "Ez természetesen egy fiatalember és tudós türelmetlensége. A statisztikák nem kedvezők, de nem történtek ez voltak negatív folyamatok ez alatt a kormány alatt. De tényleg nyomást helyezünk a közvéleményre, hogy az emberek tegyenek többet" - magyarázta meg Murganic.

Horvátországban a kormány programjának hangsúlyos része a családok támogatása, valamint a népességcsökkenési trend megváltoztatása. Pontosan úgy, ahogy Magyarországon is, ahol a vezetés olyan projekteket támogat, mint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok).

A fotó forrása: Pixabay.