Az adatok szerint ősszel csak 95 liter csapaték hullott négyzetméterenként, ami fele az ilyenkor szokásosnak. És mivel már a nyár is különösen száraz volt, így összességében ez az eddigi leghosszabb regisztrált száraz periódus - számolt be az MTI híre alapján az Infostart.hu.

Júniustól novemberig az országos átlag szerint csak 225 liter csapadék hullott négyzetméterenként, ami jelentősen alulmúlja az eddigi legalacsonyabb értéket: 1911-ben 268 liter csapadék hullott négyzetméterenként.

Ha a nyarat és az őszt együtt nézzük, a rendszeres mérések 1881-es kezdete óta még soha nem volt ilyen hosszú a szárazság - foglalták össze a meteorológusok.

Bizonyos régiókban még drámaibb volt a helyzet. Szász-Anhalt tartomány bizonyos területein csak 90 liter hullott négyzetméterenként. A DWD szerint a szélsőséges szárazság februárban kezdődött. Hatására a folyók és tavak vízszintje történelmi szintre apadt, egy részük teljesen kiszáradt.

Önmagában vizsgálva az ősz a negyedik legszárazabb volt a mérések kezdete óta. Csupán 1953-ban, 1959-ban és 1908-ban volt a vízhiány ennél nagyobb: ezekben az években 84, 91, illetve 95 liter csapadék jutott egy négyzetméterre.