Magyarországon az EU megítélése kiemelten pozitív. A megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára. Ez 5 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es - akkor nyolc százalékpontos növekedést mutató - eredményhez képest.

A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban - ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés.

Az uniós megkérdezettek csaknem fele (49 százalék) úgy gondolja: fontos szavazni az európai parlamenti választásokon. Ez az arány Magyarországon 51 százalék, vagyis meghaladja az uniós átlagot.

Magyarországon a Főként miért vesznek részt az emberek az európai parlamenti választásokon? kérdésre a legmagasabb arányban (42 százalék) a "mert ők rendszeres szavazók" választ adták, míg uniós átlagban (47 százalék) az "állampolgári kötelesség" válasz dominált. Arra a kérdésre, hogy miért nem szavaznak az emberek, a magyar válaszadók jóval kisebb hányada (52 százalék) reagált úgy, hogy "nem számít a szavuk"; erre a kérdésre uniós átlagban 60 százalék adta ezt a választ.

Arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten az európai választási kampányban, az állampolgárok a terrorizmus elleni küzdelmet (49 százalék), a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48 százalék), és a bevándorlást (45 százalék) jelölték meg legfontosabbként. A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben (bevándorlás: 60 százalék, terrorizmus 47 százalék, munkanélküliség 40 százalék), illetve magas arányban jelölték meg a külső határok védelmét (43 százalék), amely összeurópai szinten csak 26 százalék szerint kiemelten fontos téma. Az uniós állampolgárok számára kiugróan fontos a gazdasági növekedés kérdése is (42 százalék).

Képünk forrása: Shutterstock.