Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A költségvetési kiadásokban az EU tagállamaiban messze a legfontosabb kiadás a szociális védelem volt 2015-ben, ami az uniós GDP 19,2 százalékát tette ki. A második legfontosabb terület az egészségügy volt 7,2 százalékos GDP-aránnyal, míg az általános közszolgáltatások (például külügyek, államadósság) kiadásai a GDP 6,2 százalékára rúgtak, az oktatásra a GDP 4,9, a gazdasági ügyekre pedig a GDP 4,3 százaléka ment el.

Ezzel szemben a közrend és közbiztonság 1,8, a védelem 1,4, a szórakozás, kultúra és vallás 1, a környezetvédelem 0,8, a lakhatás és kommunális szolgáltatások 0,6 százalékos súllyal szerepeltek a GDP-arányos kiadások között. Az Eurostat ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az uniós átlag számai nagy szóródást takarnak a tagállamok között. Magyarország kiadásainak megoszlását lásd az alábbi ábrán:

Forrás: Eurostat

 

A szociális védelemre a tagállamok közül a legkevesebbet Írország költi, a GDP-je 9,6 százalékát, de a GDP-jének kevesebb mint 13 százaléka megy erre a célra a Balti országokban, Romániában, Cipruson, Máltán és Csehországban is. A mérleg másik oldalán Finnország áll 25,6 százalékos GDP-aránnyal, de a GDP-jének legalább 20 százalékát költi erre Franciaország (24,6 százalék), Dánia (23,6 százalék), Ausztria (21,7 százalék), Olaszország (21,4 százalék), Svédország (20,9 százalék), Görögország (20,5 százalék) és Belgium (20,2 százalék) is.

Magyarország GDP-jének 15 százalékát költi szociális védelemre, ami a magyar költségvetési kiadások között szintén a legnagyobb kiadást jelenti közel 30 százalékos részesedéssel. A GDP-arányos kiadásokkal Magyarország a középmezőnybe tartozik.

A szociális védelmen belül az időskori kiadások (például nyugdíj) adták a kiadások legnagyobb részét 2015-ben, ez az arány Görögországban (15,7 százalék), Olaszországban (13,8 százalék), Franciaországban (13,6 százalék), Finnországban (13,4 százalék) és Ausztriában (13,1 százalék) volt a legmagasabb. Az időskori kiadások aránya Írországban (2,4 százalék) volt a legkevesebb, amelyet Ciprus és Litvánia (5,8 százalék) követi. Magyarországon a szociális védelemre költött összegnek a 7,2 százalékát tették ki ezek a kiadások, ami a 28 tagállam között hátulról a 6. legalacsonyabb. A költségvetési kiadásokból a időskori kiadásokra az EU-ban átlagosan a GDP 10,3 százaléka volt.