A zöldségek és gyümölcsök, az olívaolaj és a virágok ára fel fog menni Nagy-Britannia függetlenné válása után, függetlenül attól, hogy milyen kereskedelmi kapcsolatok alakulnak ki a válást követően az EU és a szigetország között - idézte a City elemzőinek számítását a Guardian abból az alkalomból, hogy a londoni kormány benyújtotta hivatalos kilépési kérelmét az EU-nak.

Az EU-ból importált élelmiszerek ára nyolc százalékkal ugorhat meg az átmeneti időszak végére, mikor az Egyesült Királyság bevezeti a határellenőrzést a szigetország és a kontinentális Európa között. Ez ugyanis megnehezíti azoknak az áruknak a bevitelét, amelyeket nem tudnak helyben előállítani.

A nagyja az EU-ból jön

Az ország tavaly 47,5 milliárd font értékű élelmiszert és agrárterméket importált, amelynek 71 százaléka más uniós országokból érkezett. A legtöbbet a holland és spanyol gyümölcsért, zöldségért és virágokért, illetve a francia borért fizettek.

A brexit hívei azt állítják, hogy olcsóbbak lesznek az élelmiszerek, mivel eltűnnek az EU-n kívüli behozatalt terhelő magas vámok. A Tate & Lyle cukorgyártó például azt állítja, hogy az uniós kvóták és tarifák évente 40 millió euróval növelik a költségeit.

Hiába minden

A válás azonban nem csupán a vámokra hat, hanem például a nemzeti valuta árfolyamára is. A font gyengülése máris három éve nem látott szintre lökte fel az inflációt, és ennek a folyamatnak még nincs vége. A Rabobank elemzői például arra számítanak, hogy a font a következő egy évben további öt százalékkal gyengül, ami nyomást gyakorol a fogyasztói árakra.

Igaz ugyan, hogy a brexit lendületet adhat a helyi élelmiszeriparnak, mivel a növekvő importköltségek csökkentése érdekében arra ösztönözheti a cégeket, hogy amit csak lehet a szigetországban termeljenek meg és dolgozzanak fel ahelyett, hogy készen importálnák.

Semmi sem segít

Ugyanakkor brit agrárágazat és élelmiszeripar erősen függ az EU-ból érkező vendégmunkásoktól. Így aztán a termelés felfuttatása munkaerőhiánnyal párosulhat, ami feltolja a béreket, így végül még sem tudják elkerülni az élelmiszerek drágulását.

A gondokon az sem segítene, ha teljesen szabaddá tennék az élelmiszerimportot. Új-Zéland megtette ezt néhány évvel ezelőtt, ám a dolognak komoly szociális következményei lettek az agrárközösségekben. Ezek kezelésének költsége elvitte az élelmiszerek árán elért megtakarítást.

Ráadásul lehet ugyan olcsó húst importálni a világból, kérdés azonban, hogy milyen állat-egészségügyi körülmények élnek azok az állatok, amelyek húsa a szigetország lakóinak asztalára kerül.

Visszacsinálási "cikkely"

Így aztán végül talán még az is előfordulhat, hogy britek meggondolják magukat a kilépésről. Legalábbis nyitva áll az ajtó ez előtt a lehetőség előtt.

Az Európai Parlament hozni fog egy határozatot válaszul arra, hogy az Egyesült Királyság az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelően ki akar lépni az EU-ból. Ez a dokumentum tartalmazni fogja azt az opciót, hogy a válást kezdeményező fél meggondolhatja magát. Egy feltétele lesz ennek, hogy a többi uniós tagállam egyetértsen a procedúra leállításával.