Szaúd-Arábia kész megfontolni egy váratlan megállapodást az OPEC többi tagállamával, amellyel enyhítetnék az elmúlt években kialakult mély megosztottságukat - jelentette a Bloomberg. A szakértők egy része már úgy vélte, hogy a belső viták miatt az olajkartell gyakorlatilag képtelen a közös fellépésre.

A szervezet csütörtöki bécsi ülését megelőzően intenzíven folytak a háttérbeszélgetések, amelyeken szóba került, hogy újra meghatározzanak egy kitermelési limitet - tudta meg a hírügynökség az értekezletre készülő delegációk tagjaitól. Ugyanakkor semmilyen konkrét terv nem körvonalazódott. Irán olajminisztere jelezte, hogy nem tartaná jó ötletnek a decemberben feladott plafon visszahozatalát.

Napi 32 millió hordó

Az OPEC általában nem tartja be saját kitermelési kvótáit és egyetlen tagország sem jelezte, hogy hajlandó lenne csökkenteni kitermelését, ám szakértők szerint még valamilyen gesztus értékű döntés is lényeges változás lenne az elmúlt időszak tehetetlenkedése után.

A beszélgetéseken egyébként egy napi 32 millió hordós limit merült fel - mondta Amrita Sen, az Energy Aspects Ltd. tanácsadó cég vezető elemzője. Ez közel lenne az OPEC napi 32,4 millió hordós áprilisi kitermeléséhez. Sen úgy érzékeli, hogy a piaci spekulációkkal szemben a szaúdi vezetés kész az együttműködésre.

A fekete arannyal Londonban a tanácskozás napján valamivel az 50 dollár/hordós szint alatt kereskedtek. Ez 80 százalékkal magasabb a januári árnál, amely évtizedes mélypont volt.

Lenne üzenete

Bijan Namdar Zanganeh iráni olajminiszter szerint minden egyes OPEC-tagnak egyéni kitermelési kvótát kellene vállalnia a közös limit helyett. Teherán fő célja továbbra is az, hogy visszaszerezze világpiaci részesedését, amelyet az elmúlt években az atomprogramja miatt bevezetett ENSZ-szankciók miatt elvesztett. Ezért növeli olajexportját.

A kitermelési plafon bevezetése azt jelezné, hogy az OPEC továbbra is fontos szereplője az olajpiacnak - hangsúlyozza Gary Ross, a New York-i PIRA Energy tanácsadó cég elnöke. Azt mutatná, hogy a szervezet tagjai politikai nézeteltéréseik ellenére képesek a mindannyiuk gazdasági érdekét szolgáló együttműködésre.

Megoldja a piac?

Ha létrejönne az egyezség, az sokként hathat a piacra. A Blooombergnek nyilatkozó 27 elemzőből csak egy várt kitermelési megállapodást az OPEC tanácskozásától. A nagy többség arra számít, hogy a felek kitartanak 2014 végén elhatározott politikájuk mellett, amelyben piaci részesedésük megtartása érdekében nem fogják vissza kitermelésüket, akármilyen alacsonyra is essen az ár a túlkínálat miatt.

Ezt erősíthetik az elmúlt hónapok piaci folyamatai, amelyek jelentős áremelkedést hoztak. Az év elejétől kezdve mostanáig a kereslet és a kínálat szabályai növekedési pályára állították az árakat - mondta Suhail Al Mazrouei, az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere Bécsben. A piac helyre fogja állítani az egyensúlyt, amely megfelelő az olajtermelőknek és a vásárlóknak is.