Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős ügyletek alapján megállapítható, hogy a befektetők szerint 2015 közepén kezdheti el alapkamata emelését a Federeal Reserve és a szakértők is régóta azt jósolják, hogy ennél előbb nem várható a hitelköltségek szigorítása. A várakozások állóvizébe azonban követ dobott Robert Heller, az amerikai jegybank egyik korábbi kormányzója, aki a CNBC-nek nyilatkozva váratlan prognózissal állt elő.

Úgy vélem, hogy akkor jön el a kamatemelés ideje, amikor a Fed döntéshozói ezt jónak látják - utalt a befektetői várakozásokra. Szerinte nem szerencsés dolog konkrét számokhoz, például a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá csökkenéséhez kötni a trendváltást. A piacok rá fogják kényszeríteni a Fedet, hogy kissé előrehozza a kamatemelés megkezdését. Nagyjából akkor következhet ez be, amikor közeledünk 2015-höz, és lassan lecseng a monetáris enyhítés visszavonása - fejtegette.

Heller arra számít, hogy a befektetők egyre bizakodóbbá válnak az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Bízni fognak az infláció visszatérésében és a helyzet általános javulásában, ezért a tőke a reálgazdaságba áramlik, ami azzal a következménnyel jár, hogy emelkedésnek indul az amerikai államkötvények hozama. Ez ösztönözheti arra a jegybankot, hogy saját alapkamatával utánamenjen a növekedésnek.

Balladai homály

El kell fogadnunk a gondolatot, hogy a tízéves állampapír hozama 4-4,5 százalék. Ez maga után húzhatja a pénzpiaci kamatokat is. Az elmúlt időszak viszonylag gyengébb gazdasági mutatóit kizárólag a különlegesen rossz téli időjárással magyarázza. Hosszabb távon szerinte csak az amerikai kormány jelent veszélyt a gazdaságra. A minimálbér növelésének szándéka, az Obama-féle egészségügyi reform, az újabb szabályozások bevezetése bizonytalanabbá teszi az üzleti környezetet. A magánszektor emiatt nem tud tervezni, nem tudja kiszámolni befektetései előnyeit-hátárnyait, kockázatait.

A szakember egyetért azokkal, akik szerint Janet Yellen, a Fed elnöke a mai kamatdöntés után (magyar idő szerint este nyolc óra után) módosítani fogja a jegybank eddigi kommunikációját. A monetáris szigorítás kezdetét nem köti a 6,5 százalékos munkanélküliségi rátához. Ehelyett visszatér a Fed korábbi, általánosabban, ám egyben homályosabban megfogalmazott nyilatkozataihoz.